Járvány

2020.05.22. 16:09

Nem kérnek bocsánatot a baloldali EP-képviselők a diktatúrázós vádjaik miatt

Magyar baloldali európai parlamenti képviselők az elmúlt két hónapban megannyi váddal illeték a koronavírus-törvény miatt a magyar kormányt, illetve Orbán Viktor miniszterelnököt a sajtóban, a közösségi oldalaikon és az Európai Parlament „online ülésein” egyaránt. Azért támadták a saját hazájukat, mert azt vizionálták, hogy a járványhelyzet miatti különleges jogrendet lehetővé tévő jogszabály „örök időkre szól”, illetve „diktatúra bevezetéséhez fog vezetni”. Az Origo a témával kapcsolatban megkereste ezeket a baloldali EP-képviselőket, de választ csak az egyiküktől kapott.

Orbán Viktor miniszterelnök május 15-én Belgrádban bejelentette, hogy a magyar kormány visszavonja a járványhelyzet miatt bevezetett, különleges felhatalmazást jelentő koronavírus-törvényt. A kormányfő így fogalmazott:

„Mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért.”

A kormányfő nem véletlenül mondta ezt, mutat rá az Origo összeállítása, amely szerint a magyarországi ellenzékre a világjárvány legsúlyosabb időszakában sem lehetett számítani: a baloldali politikusok, különös tekintettel az európai parlamenti képviselőikre, nemcsak cserbenhagyták a kormányt, hanem igaztalan vádakkal támadták azt.

A támadások főképpen a különleges jogrend gyakorlását lehetővé tevő koronavírus-törvényt célozták, amelyet az ellenzéki politikusok szinte kivétel nélkül „felhatalmazási törvénynek” neveztek, közvetve utalva Adolf Hitler 1933-as felhatalmazási törvénycsomagjára.

Bár a kormány többször egyértelművé tette, hogy amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, visszaadja a jogszabállyal ráruházott speciális jogosultságokat, a baloldali EP-képviselők ennek ellenére korlátlan ideig tartó felhatalmazásról beszéltek, és ennek ürügyén folyamatosan diktatúrázták Magyarországot.

Gyöngyösi Márton

A Jobbik európai parlamenti képviselője, a korábban zsidókat listázni akaró, és részben emiatt a világ hetedik legantiszemitább emberévé választott Gyöngyösi Márton éppen aznap, amikor Orbán Viktor bejelentette a különleges jogszabály visszavonását, kiadott egy közleményt, amelyben úgy fogalmazott, hogy „a törvénnyel a miniszterelnök lényegében egyszemélyi hatalmat épített ki Magyarországon”.

Gyöngyösi Márton május 18-án az ATV műsorában a következőket mondta: „Orbán Viktor most ugye bocsánatkérést várna el azoktól, akik azzal rémisztgettek, hogy itt egyfajta diktatúra épül ki Magyarországon. Igazából teljesen lényegtelen, hogy Orbán Viktor visszaadja-e, vagy a felhatalmazási törvényből enged-e vagy sem, visszaadja-e az elvett jogköröket vagy sem, mert ami az elmúlt két hónapban történt Magyarországon... tehát olyan dolgok voltak Magyarországon az elmúlt két hónapban, amire egyszerűen nincs magyarázat és ennek nincsen helye egy jogállamban és egy demokráciában.”

Ezt követően Gyöngyösi Márton a Soros György amerikai milliárdos által támogatott Freedom House országjelentését ismételgette, nevezetesen:

„Magyarország demokráciának semmiképpen nem nevezhető, hanem egy hibrid rendszer, vagy egy diktatúra.”

A Magyar Hangnak írt április 14-ei publicisztikájában pedig – Jakab Péter pártelnökhöz hasonlóan – a Rákosi-rendszerrel állította párhuzamba a nemzeti-konzervatív kormányzást: „Ezt (a különleges jogrend megszüntetését) legfeljebb csak azok értékelhetik a demokráciához való visszatérésként, akik komolyan úgy gondolják, hogy 1953-ban érdemben enyhült a Rákosi-rendszer.”

A cikk elkészülte után megérkezett Gyöngyösi Márton válasza – írja az Origo. A politikus e szerint nem változtatta meg korábbi álláspontját. Arról írt, hogy nem kér bocsánatot, a törvénytől függetlenül diktatúrának tartja Magyarországot, majd szidta a kormányt és a nem ellenzéki sajtót.

Dobrev Klára

Gyurcsány Ferenc felesége május 14-én egy közleményben azt írta: „Az Európai Unióban már mindenki számára világos, Orbán a teljhatalmát felhasználva pusztítja a demokratikus értékeket.”

Gyurcsányné odáig ment, hogy a kormány a járvány alatt kiépített diktatúrában embereket félemlít meg, önkormányzatokat tesz tönkre, és a családon belüli erőszak áldozataival sem foglalkozik: „Orbánék a járvány alatt a szájkosár-törvénnyel magyar embereket félemlítenek meg a véleményük miatt, önkormányzatokat véreztetnek ki, és még a családon belüli erőszak áldozatait is magukra hagyják.”

Dobrev Klára férjével, Gyurcsány Ferenccel
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A DK EP-képviselője ezért „határozottabb intézkedést” követelt Magyarország ellen az Európai Unió vezetőitől:

„Végre el kell fogadni azokat a szabályokat, melyek az antidemokratikus kormányokat kizárják az uniós források felhasználásából.”

Gyurcsány Ferenc felesége egy korábbi interjúban elismerte, mindent megtett azért, hogy a hamis vádakat elterjessze külföldön. Saját bevallása alapján, 25 külföldi újságírónak mondta el azt az álhírt, hogy „Magyarországon felfüggesztették a parlamentet”.

Az ATV-n április 23-án azt mondta: „Példátlan és megengedhetetlen, hogy egy kormány Európában korlátozás nélküli felhatalmazást kapjon, mint ahogy az Orbán-kormány tette.”

A párt első számú uniós képviselője gátlás nélkül próbálta meg lejáratni az országot külföldön, erről tanúskodik jó pár közösségi médiás bejegyzése is: „A válság alatt is működik a demokrácia. Na nem Magyarországon, hanem Európában. Nem Orbán-féle teljhatalomra, Európa-ellenességre, hanem széleskörű együttműködésre van szükség” – vádolta meg ki tudja hányadjára hamisan Orbán Viktort április 18-i posztjában.

Molnár Csaba

A Gyurcsány Ferenc „táskahordozójaként” emlegetett Molnár Csaba DK-s EP-képviselő, aki korábban rövid ideig főnöke minisztere is volt, már a koronavírus-törvény elfogadása előtt, március 22-én agitált az ellen.

Molnár Csaba a háttérben Gyurcsány Ferenccel
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Noha ő jelenleg nem tagja a magyar Országgyűlésnek, mégis nyomatékosította, hogy a Gyurcsány-párt nem fogja megszavazni az általa csak „felhatalmazási törvényként” említett különleges jogrendet lehetővé tévő jogszabályt. Azt is hozzáfűzte, hogy szerinte a felhatalmazás „az idők végezetéig szólhat”.

Donáth Anna

A szélsőségesen liberális Momentum Mozgalom egyik EP-képviselője, Donáth Anna május 13-án például a következőket fogalmazta meg a közösségi oldalán: „Ezzel a törvénnyel pedig megteremtette egy rendeleti kormányzás lehetőségét is, teljhatalmat szavaztatva magának. Márpedig ez pont olyan önkény, ami ellen az Európai Unió létrejött.”

Ugyanabban a posztban Donáth „a magángépekkel türk rokonokhoz, baráti diktátorokhoz repkedő, kórházakban turistaként téblábolóként” írta le a magyar miniszterelnököt, amiért ideiglenesen többletjogosultságot kért a parlamenttől.

Donáth Anna az Európai Parlament (EP) ülésén
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A politikus korábban, május 7-én a koronavírus-törvényre utalva azt mondta európai parlamenti felszólalásában, hogy a járvány alatt Lengyelországhoz hasonlóan Magyarországon is vannak visszaélések, és leépül a jogállamiság.

Az ATV-ben pedig még április 24-én elárulta, hogy előtte egy nappal követelte hazája, Magyarország megbüntetését: „Most amúgy hatalmas perpatvar van az Európai Parlamentben. Tegnap volt a LIBE bizottságnak egy ülése (...) amúgy is egyre hangosabbak azok a hangok az Európai Parlamentben, akik azt mondják, hogy ha Magyarországon állandóan azt állítja a kormány és Orbán Viktor, hogy egy fillért és semmilyen támogatást nem kapunk az EU-tól, akkor minek finanszírozzuk ezt a diktatórikus működést.”

Cseh Katalin

A liberális párt másik EP-képviselője, Cseh Katalin úgy fogalmazott április 28-i posztjában, hogy „a fontos adatok kiadásának diktatórikus tiltása nem a védekezést szolgálja, hanem azt, hogy az állampolgárok ne legyenek informálva arról, pontosan mi zajlik a kórházakban”.

Cseh Katalin az EP-választás éjszakáján
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A momentumos politikus a közösségi oldalain számtalan alkalommal vádolta meg diktatúraépítéssel Orbán Viktort, az utóbbi két hónapban szinte minden alkalommal a koronavírus-törvény miatt.

Még tüntetett is a magyar miniszterelnök ellen, május 18-án például szájmaszk nélkül tette ezt, dacára a világjárványnak, illetve az ezzel összefüggő közterületi tüntetés tilalmának.

Ujhelyi István

Az MSZP egyetlen EP-képviselője, Ujhelyi István legutóbb május 13-án diktatúrázott a Facebook-oldalán. A közösségi oldalainak a végigböngészése után egyébként össze sem lehet számolni, hogy hányszor kiáltott diktatúrát és követelt brüsszeli beavatkozást a kormány ellen.

Ujhelyi István egy sajtótájékoztatón
Fotó: Soós Lajos / MTI

A szocialista politikus a következőket írta április 17-én a Facebook-oldalára: „A Fidesz korábban ízléstelennek nevezte, hogy az emberek életének védelméről szóló intézkedések között jogállamisági kérdések is felmerültek. Ez a szánalmas érvelés pont attól a Fidesztől ízléstelen, amely nemrég a magyar emberek életének védelméről szóló – a teljes ellenzék által támogatott – védelmi intézkedésekbe keverte Orbán Viktor teljhatalmi törekvéseit.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában