Áldatlan állapotok Texasban

2020.09.16. 11:59

Nem garantálja többé a rendőrség az amerikai nagyváros biztonságát

Már nem képes garantálni a városlakók és látogatók biztonságát a rendőrség, jelzi több óriásplakát a texasi Austin határában. A jelenség a BLM-tüntetések sötét oldalára hívja fel a figyelmet: ahogy az aktivisták követeléseinek eleget téve egyes városvezetők drasztikusan csökkentették a hatóság költségvetését, azzal hatékonyságukat is visszavetették.

NEW YORK, USA - JULY 1: Police officers stand guard during ‘Black Lives Matter’ protest as protesters locked down the streets by City Hall and Police Plaza where hundreds of Black Lives Matter protestors congregate at the City Hall as part of the "Defund NYPD" and "Occupy City Hall" movement continues in New York City, United States on July 1, 2020. Tayfun Coskun / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency / AFP

Fotó: Tayfun Coskun

A texasi rendőrség (TMPA) óriásplakátokon hirdette Austin városában, hogy a BLM tüntetések eredményeképpen a rendőrségtől megvonták a támogatást, ezért a városba csak „saját felelősségre” lehet belépni – tájékoztatott a V4NA hírügynökség. A városi tanács 150 millió dollárt vont el a rendőrség költségvetéséből, az összeget ehelyett a közszolgáltatások támogatására fordítják majd.

A rendőrség közleményében elmondja, hogy a „felelőtlen döntést” a város „a radikális baloldal” nyomására hajtotta végre, és mindössze annyit ér majd el vele, hogy veszélybe sodorja a lakosok életét. A TMPA kötelességének érezte felhívni a figyelmet a tarthatatlan állapotra és kiállni a „bátor férfiakért és nőkért”, akik Austin városában fenntartják a rendet.

Austin még augusztus elején jelentette be, hogy 150 millió dollárt von el a rendőrségtől, hogy átcsoportosítsa az olyan szolgáltatásokhoz, mint a „társadalmi programok”, az erőszak-megelőzés és az abortusz hozzáférhetőségének biztosítása.

Austin döntése nem sokkal Seattle város bejelentése után történt, ahol ugyancsak 3,5 millió dollárral vágták meg a helyi rendőrség költségvetését. Carmen Best, a város rendőrparancsnoka – aki nem mellesleg maga is afroamerikai származású és az első színesbőrű, aki betölti ezt a tisztséget – lemondott pozíciójáról, mivel felháborítónak találta a döntést, hiszen a rendőrség keményen dolgozott azon, hogy valóban sokszínű csapata legyen, „tükrözve a közösséget, amelyben élnek”.

Az amerikai közvéleményt talán a New York városi rendőrség költségvetés-csökkentése kavarta fel leginkább, amikor a városi tanács egymilliárd dollárt vont el a hatóságtól, amit a tüntetők ráadásul még így is keveselltek.

Érdekesség, hogy a döntés után végül a rendőröknek kellett eltávolítaniuk azt a mintegy száz embert – tüntetőket és hajléktalanokat egyaránt – , akik elfoglalták a városháza előtti parkot a BLM zászlaja alatt. A tarthatatlan állapotok miatt a polgármesternek hatósági segítséget kellett kérnie. A történet azonban még nem ért véget, hiszen szeptember elején újabb BLM-lázadás tört ki a városban, amelynek folyományaként több boltot is megrongáltak és nagyjából 100 ezer dolláros, több mint 84 ezer eurónyi kárt okoztak az egyenlőség jegyében.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=57&v=q8QESv_t2Lk&feature=emb_logo

Borítókép: Rendőrökkel perlekedő BLM-aktivista New York-ban 2020. július 1-jén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában