Illegális bevándorlás

2020.03.21. 15:48

Nem engedi vissza a kitoloncoltakat Afganisztán, mert lehet, hogy megfertőződtek Európában

Egyelőre Svédország, Dánia, Finnország és az Egyesült Királyság állította le a kitoloncolásokat. A Deutsche Welle úgy tudja, Németország is erre készül. Így, egyelőre akár több száz afgán bűnöző is megmenekülhet attól, hogy visszaküldjék Kabulba.

Afganisztán kijelentette, hogy egyelőre nem fogadja vissza a Svédországból kitoloncolt afgánokat és ugyanezt kéri az összes többi európai országtól is írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az egyelőre” a szállítások felfüggesztését jelenti, bizonytalan ideig. Arra hivatkoztak, hogy ezzel is küzdenek a koronavírus elterjedése ellen – adta hírül a svéd Fria Tider alapján a Voiceofeurope. Kabul állítása szerint jelenleg több mint 10 ezer afgán tér vissza naponta Iránból, ahol a koronavírus kitörése nagyon súlyos volt és az afgánok nem rendelkeznek elég erőforrással az Európából visszatérő esetleg koronavírussal fertőzött állampolgáraik visszafogadására. Nyilván óvatosságról lehet szó, mert a Worldometers szerint e pillanatban mindössze 24 fertőzött van Afganisztánban, halott nincs és egy valaki meggyógyult.

A svéd rendőrség bejelentette, hogy a kérésnek megfelelően befejezik az afgánok visszatoloncolását és különben is az egyre nehezebb, mert a rendelkezésre álló nemzetközi repülőjáratok száma gyorsan csökken. Ettől függetlenül folytatják a tárgyalásokat. Dánia, Finnország és az Egyesült Királyság szintén leállította az Afganisztánba irányuló kitoloncolásokat.

Németország még nem tett ilyen bejelentést, de a Deutsche Welle jelentése szerint szintén megállíthatja a járatait. Az országban jelenleg több mint 24 ezer 300 afgán állampolgár tartózkodik jogcím nélkül, akiknek már elutasították a menedékjog iránti kérelmét.

Legutóbb éppen az elmúlt héten küldtek vissza egy német repülővel 39 afgán férfit Kabulba, akik közül 22-őt bűncselekmény miatt ítéltek el Németországban. A gyakorlat szerint minden országból elsősorban az elítélteket küldték eddig vissza. A férfiak kilenc különböző német tartományból származtak.

Az Epochtimes éppen egy éve foglalta össze a kitoloncolt németországi afgánok akkori helyzetét. Azt írták, hogy 2018 végén és 2019 elején, 22 járattal 533 afgánt küldtek vissza hazájába. A gépek bérbeadása 5,5 millió euróba került és összesen 1470 személy vigyázott rájuk hazáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában