Járvány

2020.05.11. 20:37

Nagyot zuhant az EU népszerűsége

Jelentősen csökkent az Európai Unió támogatottsága a koronavírus kezelése miatt, derül ki a finn EVA közvélemény-kutató intézet hétvégén publikált felméréséből.

Finnországban 20 százalékra nőtt az EU-szkeptikusok száma, derül ki az EVA think-tank március 26. és április 3. között elvégzett felméréséből. Ez 7 százalékpontos növekedést jelent a tavaly ősszel végzett felméréshez képest, számolt be a finn közszolgálati média, az YLE honlapja. Az EVA kutatási igazgatója, Ilkka Haavisto szerint a támogatás csökkenésének legkézenfekvőbb oka az EU megkésett válasza a koronavírus-válság kezelésére. A finnek azt tapasztalták, hogy a járvány kitörése után nem volt uniós szintű együttműködés a határok lezárásával és a védőeszközök beszerzésével kapcsolatban – számol be a V4NA.

Az EU nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős biztosa, Jutta Urpilainen szombaton, az YLE televíziós vitaműsorában elismerte, hogy az unió „túl óvatosan” reagált a járvány mértékéhez és terjedési sebességéhez képest. Urpilainen szerint az EU-nak tanulnia kell ebből és hatékony beavatkozási modelleket kell kidolgozni a jövőbeli válságok esetére.

Olaszországban is sokan elégedetlenek az unió válságkezelésével, a szolidaritás teljes hiányával. A Tecné által április elején elvégzett közvélemény-kutatás szerint az olaszok 72 százaléka vélte úgy, hogy az EU „egyáltalán nem segített” a járvány leküzdésében, az unió támogatottsága pedig 51 százalékra esett vissza, vagyis minden második olasz kilépne az EU-ból. Noha a brüsszeli vezetők folyton a szolidaritást emlegették, hetekig csak Oroszország, Kuba, Kína és Szerbia nyújtott segítséget Olaszországnak orvosok, szakápolók és védőfelszerelések formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában