rutinellenőrzés

2021.05.11. 07:00

Nagy fegyverszállítmányt foglalt le az amerikai haditengerészet

Nagy fegyverszállítmányt foglalt le egy zászló nélküli hajón az amerikai haditengerészet az Arab-tengeren, a több ezer gépkarabély, páncéltörő, mesterlövészpuska és egyéb fegyver feltehetően Jemenbe tartott.

A hétfői tájékoztatás szerint a USS Monterey nevű cirkáló még május 6-án állította meg a zászló nélkül hajózó, kisebb vízi járművet rutinellenőrzés céljából. A legénység tagjait kihallgatták a fedélzeten, majd elengedték őket.

Az orosz és kínai gyártású fegyverek származási és célországának megállapítása még zajlik,

korábban lefoglalt hasonló szállítmányok azonban az Irán támogatását élvező jemeni síita húszi lázadók támogatására szolgáltak volna.

A felkelők a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció által támogatott jemeni kormány ellen harcolnak. A jemeni parti őrség több alkalommal lefoglalt már iráni fegyverszállítmányokat, amelyek az Ománi-öblön és az Arab-tengeren keresztül érkeztek.

Irán tagadta, hogy bármi köze lenne a szállítmányhoz.

„Nem tudunk az incidensről, így aztán nem is tudjuk kommentálni” – jelentette ki hétfőn Szaid Hatibzadeh külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy országa kizárólag diplomáciai téren aktív Jemenben, a konfliktusra pedig békés megoldást kell találni.

Ugyancsak hétfőn arról számolt be az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, hogy amerikai hadihajók harminc figyelmeztető lövést adtak le az iráni Forradalmi Gárda tizenhárom gyorsnaszádjára a Hormuzi-szorosnál, amelyek „nagy sebességgel, veszélyesen megközelítették” őket.

A Pentagon szóvivője, John Kirby azt közölte, hogy az iráni csónakok nagyjából 135 méteres közelségbe kerültek a USS Georgia robotrepülőgép-hordozó tengeralattjárót kísérő hat hajóhoz.

Áprilisban két hasonló incidens is történt a régióban, amikor az amerikai haditengerészet azzal vádolta meg a Forradalmi Gárdát, hogy „veszélyes és szakszerűtlen akciót hajtott végre”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában