veszélyes fogadtatás

2018.07.22. 16:07

Sokan meghaltak a kabuli repülőtérnél történt robbantásban

Két tucatnál több halottja van a kabuli repülőtér közvetlen közelében vasárnap történt robbanásnak, amely röviddel azután történt, hogy több mint egyéves száműzetés hazatért Abdul Rasid Dosztum alelnök – közölték hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva.

Más, szemtanúkra hivatkozó jelentések két tucatnál több halottról szólnak. Kórházi források szerint 48-an haltak meg a támadásban. A merénylet célpontja feltehetően Dosztum volt, de neki nem esett baja, mert a támadó röviddel azután robbantotta magát, hogy az elnököt szállító páncélozott gépkocsi elhagyta a repteret.

Az öngyilkos merénylet a repülőtér bejáratánál történt, ahol Dosztum hívei gyűltek össze, hogy köszöntsék a hazaérkező politikust. Hasmat Stenekai, a kabuli rendőrparancsnok szóvivője azt mondta, hogy a halottak között vannak civilek és katonák egyaránt.

A volt hadúrból lett alelnök, aki keményen bírálta Asraf Gáni államfőt, tavaly májusban utazott Törökországba„gyógykezelésre”. Megfigyelők azonban azzal magyarázták az üzbég nemzetiségű Dosztum távozását az országból, hogy önkéntes száműzetésbe kényszerült.

Az Afganisztánt pénzzel támogató nyugati országokat, így az Egyesült Államokat is haragra gerjesztette a Dosztummal szemben felmerült vád, hogy utasítást adott testőreinek egy politikai vetélytársa, Ahmad Eshi megkínzására, megveretésére és megalázására. Dosztum tagadta Eshi vádjait. A nemzetközi közösség követelte Dosztum felelősségre vonását, de még eljárást sem indítottak ellene, ő pedig tavaly májusban elhagyta az országot, hogy állítólag gyógykezeltesse magát Törökországban.

Dosztum hazaérkezése miatt lezárták vasárnap a kabuli elnöki palota környékét, és erős rendőri jelenlét figyelhető meg a környékbeli utcákon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában