Ország-világ

2021.11.18. 16:39

Müller Cecília: még soha nem volt ennyire fontos a védőoltás (videó)

A koronavírus elleni védőoltás felvételére kéri az oltatlanokat az országos tiszti főorvos a hétfőn kezdődő oltási akcióhéten. Müller Cecília a kormány Facebook-oldalán csütörtökön közzétett videójában azt is elmondta: már a koronavírus delta plusz variánsát is kimutatták Magyarországon.

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Soha nem volt ennyire fontos a védőoltás – jelentette ki. Az országos tiszti főorvos kiemelte:

a magyarországi egészségügyi intézmények „telítődnek”, egyre több koronavírusos beteget ápolnak kórházban. A napi, újonnan fertőzöttek száma is jelentősen növekszik

– tette hozzá.

Közölte: a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatai szerint egyértelműen a delta variáns dominál, de már a delta plusz vírusvariáns is megjelent Magyarországon. Ez a koronavírusnak egy rendkívül gyorsan fertőző formája – ismertette, kifejtve: már a tünetek megjelenése előtti két napban is megfertőzhet másokat a megfertőződött ember. Azt is tapasztalták, hogy az egy háztartásban élők nagyon gyorsan átadhatják egymásnak a vírust, „szinte kivétel nélkül magas kockázatnak vannak kitéve” – jegyezte meg.

Müller Cecília mindenkitől azt kérte, éljen a védőoltás lehetőségével. Ez különösen fontos most a delta variáns „uralkodása miatt” – szögezte le.

Kitért arra is, hogy

akik nem oltatják be magukat, azok nemcsak saját magukat, hanem szeretteiket, közösségeiket is veszélyeztetik – mondta a tiszti főorvos, kiemelve: nem lehet tudni, hogy kinél miként zajlik le a betegség.

Müller Cecília a 18 év felettiektől azt kérte, éljenek a megerősítő oltás lehetőségével, ha a második oltás után már eltelt négy hónap. Erre is kiváló alkalmat ad a hétfőn kezdődő oltási akcióhét, ennek során országszerte számos oltóponton fel lehet venni nemcsak a harmadik, hanem az első és a második oltást is – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos.

Borítóképünkön Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában