szétszéledtek

2018.12.04. 20:53

Mintegy 800 embert vettek őrizetbe illegális határátlépés gyanújával

A közel kilencezer migráns közül csaknem háromezer tartózkodási helyéről nem tudni semmit.

A közép-amerikai migránskaraván mintegy 800 tagját vették őrizetbe annak gyanújával, hogy megpróbálták illegálisan átlépni a mexikói-amerikai határt – adta hírül kedden a Milenio című mexikói napilap Tonatiuh Guillénre, a Mexikói Bevándorlási Intézet (INM) igazgatójára hivatkozva.

Tonatiuh Guillénre, a Mexikói Bevándorlási Intézet (INM) igazgatója a Grupo Fórmula nevű mexikói rádióadónak adott interjúban elmondta, hogy körülbelül 2500 migráns tartózkodik jelenleg a Tijuanában található, El Barretal nevű szállóban abból a több mint hatezerből, akiket a Benito Juárez nevű helyi sportlétesítményben helyeztek el korábban. Guillén elmondása szerint a közép-amerikai bevándorlók közül sokan időközben „szétszéledtek”.

Ez egybecseng a tijuanai hatóságok hétfői közlésével, amely szerint a migránskaraván mintegy 3000 tagjának holléte nem ismeretes. Marco Antonio Sotomayor tijuanai közbiztonsági titkár elismerte, hogy a november 11. óta Tijuanába érkezett migránsok „jelentős számú” tagja egyszerűen „nem érhető el”.

Andrés Manuel López Obrador, Mexikó múlt szombaton beiktatott elnöke ugyanakkor egy minapi sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a migránsok helyzete szóba került a kabinet biztonsági tanácsával közös találkozóján, és biztosított afelől, hogy a helyzet „normalizálódik”.

Október 19. óta mintegy 9000 közép-amerikai – többségében hondurasi – migráns érkezett Mexikóba különböző „karavánokban”, akik közül több mint hétezren jutottak el az amerikai-mexikói közös határnál fekvő Tijuanába vagy Mexicaliba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában