Migráció

2017.08.28. 06:17

Mexikó nem fizet a határán felépítendő amerikai falért

Mexikó nem fog fizetni az Egyesült Államokkal közös határán felépítendő falért, ahogy azt Donald Trump amerikai elnök kezdeményezi – közölte internetes oldalán vasárnap a mexikói külügyminisztérium.

A dokumentumban a tárca azt írta: „A mexikói kormány mindig is hangsúlyozta, hogy országa semmilyen körülmények között nem fog fizetni a fal vagy más akadály felépítéséért az Egyesült Államok területén, a mexikói határvonalon. Ez nem Mexikó tárgyalási stratégiája, hanem egy olyan álláspont, amely megfelel az ország szuverenitásának és nemzeti méltóságának.”

Néhány órával korábban Donald Trump olyan országként írta le Mexikót, ahol a világon az egyik legmagasabb a bűnözés mértéke. Egyben emlékeztetett arra, hogy szükséges falat emelni a két ország határán.

A fal építése a közös határon egyike Trump választási ígéretének. A létesítmény létrehozásáról még január 25-én rendelkezett az amerikai elnök, aki többször is bejelentette, hogy annak árát Mexikó fogja megtéríteni. A fal hossza több mint háromezer kilométeres lenne. Enrique Pena Nieto mexikói elnök ugyanakkor határozottan elutasította az országaik közé emelendő akadály finanszírozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában