Járvány

2021.04.09. 16:45

Megsértette a járványügyi szabályokat a norvég kormányfő, megbüntették

Hétszázezer forintnak megfelelő pénzbüntetést kapott Erna Solberg norvég miniszterelnök a koronavírus-járvány miatti korlátozó szabályok megsértése miatt – közölte pénteken a norvég rendőrség.

Solberg ugyanis február végén egy hegyi üdülőhelyen 13 fős családi összejövetelt szervezett a 60. születésnapja alkalmából, miközben éppen kormánya tiltotta be korábban a tízfősnél nagyobb rendezvényeket.

Több hasonló szabálysértés is történt az országban, de a rendőrség a legtöbb esetben nem szabott ki pénzbüntetést, a kormányfő azonban a korlátozások betartatásának frontvonalában dolgozik, ezért példát kell mutatnia, nem esik azonos megítélés alá az átlagpolgárral – mondta Ole Saeverud országos rendőrfőkapitány. Nem szabad megrendíteni a társadalom bizalmát az intézkedésekben – tette hozzá.

Amikor az esetre márciusban fény derült, a miniszterelnök bocsánatot kért a lakosságtól, és késznek mondta magát arra, hogy megfizesse az esetleges pénzbüntetést. Pénteken ismét bocsánatot kért. Azt mondta, sajnálja, hogy megszegte a szabályokat, és befizeti a pénzbüntetést.

Noha Solberg a férjével, Sindre Finnesszel közösen döntött az éttermi találkozó megszervezése mellett – sőt, Finnes intézte annak gyakorlati részét – a rendőrség a férjet szabálysértése kimondása ellenére nem büntette meg. A rendőrség az étteremről is megállapította, hogy szabálysértést követett el, de azt sem büntették meg.

Erna Solbergnek ez a második miniszterelnöki terminusa, és egyebek között azzal a pozitív teljesítménnyel nézhet a szeptemberi választások elé, hogy kormánya szigorú járványügyi intézkedéseivel sikerült nagyon alacsony szinten tartani a megfertőződések és a halálesetek számát. Egészen a tavalyi év végéig, Norvégia Európában a koronavírus által az egyik legkevésbé sújtott ország volt. Az idei első negyedévben azonban az új vírusvariánsok miatt megugrott a megfertőződések száma, ezért március végén további szigorításra volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában