Ország-világ

2019.05.27. 18:49

Megkéseltek egy újságírót és három pártmunkást Oroszországban

A körözés alatt álló támadó politikai okokból akarta meggyilkolni a főszerkesztőt.

Megkéselt egy újságírót és három kommunista pártmunkást egy férfi a dél-oroszországi Sztavropoli területen – közölte Vlagyimir Vlagyimirov sztavropoli kormányzó hétfőn az Instagram-oldalán.

A kormányzó szerint a támadó a kommunista párt Rogyina (Haza) című lapjának a munkatársát és a párt területi bizottságának három munkatársát késelte meg, de egyikük élete sincs veszélyben. A lap főszerkesztőjét, Nyikolaj Bondarenkót, aki a nyakán sebesült meg, kórházba szállították. A támadót elfogták.

Dmitrij Novikov, a kommunista párt központi bizottságának elnökhelyettese a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy az 1946-os születésű, körözés alatt álló támadó politikai okokból akarta meggyilkolni a főszerkesztőt, mert Bondarenko nem volt hajlandó megjelentetni egy, a párt irányvonalával ellentétes írását.

Hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint a férfi – akit egyes források Konsztantyin Szidnyev filológusként neveztek meg – olyan írást akart közöltetni a lapban, amely sértő volt a kommunista pártra, Gennagyij Zjuganov pártvezetőre és Joszif Sztálinra, a Szovjetunió egykori teljhatalmú vezetőjére nézve. Egyes, az orosz médiában megjelent jelentések tudni vélik, hogy a támadó hivatalos nyilvántartásba vett elmeháborodott. A lap szerkesztősége és a pártszervezet ugyanabban a helyiségben működik.

Hétfőn egyébként a kormányzó Egységes Oroszország párt kizárta Szergej Zajcevet, Hakaszföld sirinszki járásának vezetőjét, aki egy, a nap folyamán országosan ismertté vált videofelvétel tanúsága szerint földhöz vágta a Rosszija 1 állami tévécsatorna riporterét. A tisztségviselő amiatt bántalmazta Ivan Litomin újságírót, mert megkérdezte tőle, hogy miért élnek még mindig emberhez méltatlan körülmények között egy négy évvel ezelőtti tűzeset károsultjai.

Zajcev ellen az újságírói tevékenység akadályozása címén eljárás indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában