Járvány

2020.08.03. 19:32

Megalapozatlan Magyarország Ukrajna általi vörös besorolása

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége szakmailag megalapozatlannak és átgondolatlannak tartja, hogy az ukrán egészségügyi hatóságok a vörös besorolású országok kategóriájába helyeztek olyan szomszédos országokat, mint Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, ahol mind az Egészségügyi Világszervezet, mind más tekintélyes szakmai szervezetek szerint is jóval kedvezőbbek a járványügyi statisztikák, mint Ukrajnában – tájékoztatott a magyar szervezet hétfőn közleményben.

Ez a döntés sok százezer ukrán állampolgárt érint hátrányosan, ellehetetleníti a határ menti kapcsolatokat, és jelentős gazdasági veszteségeket okoz az országnak emelték ki közleményükben.

A KMKSZ elnöksége hozzátette: nyomatékosan kéri az ukrán hatóságokat, hogy mihamarabb vizsgálják felül ezt a döntést, és a járványügyi helyzet becslésénél olyan nemzetközileg is elfogadott tényezőket vegyenek figyelembe, amelyek alkalmasak a fertőzésveszély reális megbecsülésére.

Az átmeneti időszakban is fontosnak tartjuk a kölcsönösség elvének betartását, a magyar-ukrán határtól számított harminc kilométeres övezetben való karanténmentes közlekedés lehetőségének biztosítását ukrán részről is

hangsúlyozta a kárpátaljai magyar szervezet.

Az ukrán kormányzat augusztus 1-jétől változtatott a külföldi országok vörös, illetve zöld besorolásán, ami miatt többek mellett Magyarországot a zöldből a vörös zónába sorolta át. Zöld zónába ezentúl azokat az országokat sorolják, amelyekben az elmúlt két hét alatt nem haladta meg az adott országban a 30 százalékot a betegek számának növekedése, illetve a százezer lakosra eső betegek száma az ukrajnaiét. Az adatokat hetente fogják felülvizsgálni. Az ukrán egészségügyi tárca által a honlapján közzétett táblázat szerint Magyarországon százezer lakosra csak 2,26 beteg jutott, ami jóval jobb az ukrajnai adatnál, amely jelenleg most 33,02 beteg, de a növekedés 108,5 százalékos volt az elmúlt két hét alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában