Szíria

2019.02.16. 11:26

Megadta magát a dzsihadisták maradéka

Területüket az iraki határ közelében elfoglalta a nyugati támogatást élvező arab-kurd koalíció.

Megadta magát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet utolsó néhány száz harcosa Szíriában, a legutóbbi napokig megmaradt tenyérnyi területüket az iraki határ közelében elfoglalta a nyugati támogatást élvező arab-kurd koalíció – jelentette szombat reggel az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező, angliai központú OSDH azt közölte: több száz dzsihadista megadta magát, legfeljebb az alagutakban lehetnek még emberei az IÁ-nak.

A Reuters hírügynökség más forrásból nem tudta megerősíteni az OSDH állítását.

Az IÁ ellen ádáz harcot vívó Szíriai Demokratikus Erők (SDF) egyik szóvivője a minap közölte, hogy a dzsihadisták egy alig több mint egy négyzetkilométeres területre – Baghúz falu néhány házára és egy kisebb földdarabra – szorultak vissza Deir ez-Zór tartományban.

Alagutakat ástak, ezekben sáncolták el magukat, ami nehezítette a küzdelmet ellenük – mondta egyik szóvivőjük, Adnan Afrin.

Ugyanez a szóvivő szombaton nyilatkozva az AFP hírügynökségnek nem erősítette meg azt a jelentést, miszerint a dzsihadisták megadták volna magukat. Arról számolt be viszont, hogy nagyon sok civilt tartanak túszul fogva az alagútrendszerben, sokkal többet, mint ahányra az SDF számított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában