diplomáciai adok-kapok

2021.08.11. 18:43

Még fagyosabb lett a belarusz-amerikai viszony, csökkentenék a minszki nagykövetség létszámát

A fehérorosz külügyminisztérium szerdán azt javasolta az Egyesült Államoknak, hogy csökkentse öt főre minszki nagykövetsége létszámát – közölte Anatolij Glaz külügyi szóvivő.

„Annak tükrében, hogy Washington minden területen visszafogta az együttműködést, és gazdaságunk megfojtására törekszik, teljesen objektív módon egyáltalán nem látjuk értelmét ilyen jelentős létszámú amerikai diplomáciai képviseletnek Fehéroroszországban. Egyszerűen érthetetlen, hogy mivel foglalkoznak ilyen körülmények között. Ezért azt javasoltuk az amerikai félnek, hogy szeptember elsejéig csökkentse öt főre minszki nagykövetségének létszámát” – közölte a szóvivő, miután a külügyminisztériumban találkozott Ruben Harutunian amerikai ideiglenes ügyvivővel.

A fehérorosz külügyminisztérium egyúttal visszavonta Julie D. Fisher, az Egyesült Államok minszki nagykövetjelöltje már jóváhagyott akkreditációját.

Glaz megjegyezte: az utóbbi években nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy „többé-kevésbé elfogadható szintre emeljék a fehérorosz-amerikai kapcsolatokat”.

„Ezért sajnálatos, hogy az amerikai fél szégyentelen és nyíltan ellenséges cselekedetei, illetve egyes képviselőinek a diplomáciával teljességgel összeegyeztethetetlen és szakszerűtlen tevékenysége tönkretette az elődeik által elért eredményeket, és arra kényszerített bennünket, hogy visszavonjuk a Fehérorosz Köztársaság korábbi hozzájárulását Julie D. Fisher nagyköveti kinevezéséhez országunkban” – mondta Glaz. „A diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény rendelkezik ilyen helyzetekről, így jelen esetben nem lehetnek félreértések. De ha szükségesnek ígérkezik, tisztázni fogjuk a dolgokat” – tette hozzá.

Glaz beszámolt arról is, hogy mivel a fehérorosz vezetés elvesztette bizalmát a jelenlegi amerikai kormányban, felfüggesztik a közös programok, projektek és támogatások egyeztetését a bizalom helyreállításáig. Mint mondta, a fehérorosz fél fenntartja magának a jogot arra, hogy további válaszintézkedéseket is tegyen.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vitatott újraválasztásának egyéves évfordulója alkalmából az Egyesült Államok hétfőn újabb gazdasági szankciókat léptetett életbe Fehéroroszországgal szemben. Nagy-Britannia és Kanada saját büntetőintézkedésekkel csatlakozott az amerikai szankciókhoz.

Lukasenka a tavaly augusztus 9-i – a fehérorosz ellenzék, valamint több nyugati ország szerint csalással megnyert – választás után a hatodik elnöki ciklusát kezdte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában