lelkiismereti szabadság

2021.03.26. 16:03

Másodszor áll bíróság előtt egy keresztény cukrász LMBTQ-ügyben

Bár korábban már a Legfelsőbb Bíróság is neki adott igazat, most újra bíróság elé került egy keresztény cukrász. Ezúttal egy transznemű aktivista perelte be, amiért nem készített neki nemi-átmenet tortát.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Jack Phillips cukrász még 2012-ben vallási meggyőződésére hivatkozva utasította vissza a felkérést, hogy tortát készítsen egy meleg esküvőre. Emiatt bíróság elé került. Akkor Colorado állam polgári jogi bizottsága eltiltotta a cukrászt az egyedi esküvői torták készítésétől, ami bevételeinek 40 százalékát jelentették. A Phillips-et védő szervezet, az Alliance Defending Freedom (ADF) arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyik biztos lekicsinyelte Phillips hivatkozását vallási meggyőződésére, és „megvetendő retorikai eszköznek” nevezte – írja a V4NA.

Az ügy végül 2018-ban zárult, amikor a Legfelsőbb Bíróság végül kimondta, hogy a polgári jogi bizottság vallásellenes elfogultságot tanúsított a cukrásszal szemben, és azt is, hogy egy magánvállalkozásnak joga van vallási alapon dönteni bizonyos kérdésekben.

Éppen azon a napon, amikor 2018-ban a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy tárgyalni fogja Phillips ügyét, egy denveri transznemű aktivista, Autumn Scardina egy nemi-átmenet tortára akart rendelést leadni.

Ezt természetesen Phillipsék ugyancsak elutasítottak, emiatt újra bíróság elé kell állnia a cukrásznak.

Jack Phillips, a Christian cake baker, was again in court for declining to make a cake that expresses messages contrary to his beliefs after an transgender attorney sued over the bakery’s refusal to make a cake to celebrate a gender transition. https://t.co/jv37GmpkDD

Az aktivista a héten az első, online megtartott tárgyaláson tagadta, hogy csőbe akarta volna húzni a cukrászt.

A cukrász védője a Courthouse News-nak elmondta,

– Jack Phillips művésznek tekinti magát, a tortákat pedig lelke kifejeződésének. A tortái üzenetet közvetítenek – hozzátette, Phillips semmiképp sem készített volna el egy ilyen tortát, mert annak

„az lenne az üzenete, hogy egyetért azzal, hogy a nemek közötti átmenet valami olyan dolog, amit ünnepelni kell”.

Mióta egyébként 2012-ben megtagadta az azonos neműek esküvői tortájának elkészítését, Phillips több provokatív felkérést is kapott. Volt, aki drogfogyasztást népszerűsítő, volt, aki szexuális jellegű süteményt akart rendelni tőle. Sőt,

ugyanaz a transznemű aktivista, aki a nemi-átmenet tortát kérte tőle, egyszer egy sátánt dicsőítő tortát rendelt volna.

Ezeket a cukrász természetesen mindig visszautasítja, épp úgy, ahogy korábban is az összes olyan témájú tortát, mellyel nem ért egyet.

A cukrászt védő szervezet, az ADF segít egy keresztény esküvő fotósnak is.

Chelsey Nelson Louisville-ben dolgozik fényképészként. Egy helyi rendelet szerint,

ha megtagadja egy meleg párnak az esküvői fotózást, akkor büntetésre számíthat.

Ráadásul azt is tiltja neki a szabály, hogy elmagyarázza a pároknak, hogy a keresztény hite miatt nem fotózhatja őket, illetve a vallásáról nem is posztolhat az interneten.

Chelsey ügye végül egyenesen egy Kentucky-i kerületi bíró, Justin R. Walker elé került, az ADF segítségével. Itt az az ítélet született a fotós művészi szabadságát illetően, hogy nem lehet őt arra kényszeríteni, hogy fotósként részt vegyen meleg párok esküvőjén, és az ügy lezártáig felmentették a szabályozás alól a lányt.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában