incidens

2019.06.07. 16:32

„Mars Budapestre!” – kövekkel dobálták a magyarokat az úzvölgyi temetőnél (videó)

A tegnapi események kapcsán a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérették a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon, központi utasításra hivatkozva megtagadta a párbeszédet.

Úzvölgye, 2019. június 6. Hargita megyei magyarok, akik élõláncot alkotva próbálták megakadályozni, hogy ortodox szertartás keretében felszenteljék a temetõben törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát 2019. június 6-án. A románok erõszakkal bevonultak és megtartották a szertartást. MTI/Veres Nándor

Forrás: MTI / Veres Nándor

Szakértő: hazudik a román diplomácia

A Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője szerint a román diplomácia hazudik arról, hogy a román hatóságok bárkit is megbékélésre szólítottak volna fel az úzvölgyi katonatemetőben történt incidensek során.

Pászkán Zsolt hozzátette: az, hogy nem következett be az újabb „fekete március”, csak annak a kétszáz magyarnak köszönhető, aki a románok provokálására, dobálására és gyalázkodására nem reagált ellenségesen.

A román hatóságok csaknem két hónapja tudják, hogy Dormánfalva önkormányzata törvénytelen, engedély nélküli építkezést végez az úzvölgyi sírkertben. Sőt néhány napja a Bákó megyei kormánymegbízott fel is szólította Dormánfalva önkormányzatát, hogy törölje azt a helyi rendeletet, amellyel közbirtokba vette az úzvölgyi temetőt, mivel az törvénytelen – emlékeztetett.

Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

Az EMNP és az MPP is feljelentést tesz az ügyészségen

Mind az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), mind a Magyar Polgári Párt (MPP) feljelentést tesz a romániai ügyészségen az úzvölgyi katonatemetőnél történt csütörtöki incidens ügyében – közölte pénteken a két erdélyi magyar párt.

Azzal kapcsolatban fejtették ki álláspontjukat, hogy csütörtökön több ezer román megemlékező erőszakkal benyomult a sírkertbe, hogy részt vegyen egy román katonai emlékmű és keresztek felszentelésén, amit a helyi magyarok próbáltak élő lánccal, békésen megakadályozni.

Az MPP a temetőben történt rongálások miatt ismeretlen tettesek ellen tesz feljelentést, kártérítést követelve a sírkertben tett rongálásokért. Közölték, hogy a beadványt jövő hét elején tervezi benyújtani a gyergyószentmiklósi ügyészségre Mezei János pártelnök. A szervezet bízik abban, hogy a rendőrség birtokában lévő dokumentumok alapján rövid időn belül kézre keríthetők és felelősségre vonhatók a tettesek.

Az EMNP is közölte, hogy ismeretlen tettes ellen gyűlöletkeltésért és rongálásért ügyészségi feljelentést tesz a csütörtök esti incidens miatt, amikor „lincshangulat alakult” ki a temetőnél. Az erdélyi Néppárt, a belügyminiszter és a Hargita megyei prefektus lemondását is követeli, valamint nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is közölte pénteken, hogy Carmen Dan belügyminiszter és a Hargita megyei prefektus lemondását követeli. A szövetség emellett az Európai Unió tagállamainak nagykövetségeit, valamint az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségét is tájékoztatja a csütörtökön történtekről, akárcsak az Európai Parlamentet, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlését és más emberjogi, kisebbségvédelmi nemzetközi szervezeteket.

A román külügyminisztérium szerint a magyarok szították a feszültséget

Elutasította a bukaresti külügyminisztérium pénteken az úzvölgyi katonatemetőben történtekkel kapcsolatos, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára által megfogalmazott vádakat és azok hangnemét.

A bukaresti külügy állásfoglalása szerint a magyar tisztségviselők szították a feszültséget, miközben a román fél folyamatosan nyugalomra intett és mindkét közösség által elfogadható, kiegyensúlyozott megoldást szorgalmazott.

A román külügyminisztérium felidézte: korábban is azt kérte a magyar féltől, hogy „tartózkodjon a provokációktól és ne szítson feszültséget”, amit szerinte az úzvölgyi helyzet eltorzított bemutatása, a magyar tisztségviselők nyilvános megszólalásai és közösségi oldalakon megfogalmazott gyújtó hangú bejegyzései tápláltak.

Rongálás miatt vizsgálódik a román rendőrség

A csendőrség tudatta: legfőbb feladatának azt tekintette csütörtökön, hogy megelőzze az erőszakos cselekedeteket és a sírok esetleges meggyalázását, ami erős érzelmi hatást gyakorolt volna a jelenlévőkre. Az esemény után a Bákó megyei rendőrség vizsgálta meg a helyszínt, és megállapította, hogy eljárást kell indítani a temető kapujának megrongálói ellen.

A csendőrség szerint „noha az események alatt feszült pillanatok is voltak, azok nem voltak olyan jellegűek, hogy szükségessé tegyék a tömegoszlatást”.

Pénteken a csíkszentmártoni önkormányzat képviselői vették számba a temetőben a károkat. Amint egyikük az MTI-nek elmondta: a temetőbe benyomulók összetörték a székely kapu szárnyait, és kihúzták földből és szétdobálták azoknak a magyar katonáknak a mogyoróágakból rögtönzött névtáblás keresztjeit, amelyekre a negyedik sor betonkereszt került. A magyar katonák fakeresztjeiben, és a temető kerítésében azonban nem tettek kárt. A községházi illetékes elmondta: a temetőben darmanesti-i munkásokkal is találkoztak, akik a polgármester megbízásából a kapu megjavításának a lehetőségét mérték fel.

Szerdán az online médiában kisfilmek sora jelent meg. Ezeken jól láthatók azok a futballhuligánoknak kinéző fiatalok, akik belülről kitépik a székely kapu szárnyait, majd egyikük a kapuról leszakított deszkával megpróbálja kiütni az MTVA csíkszeredai operatőrének a kezéből a kamerát. Mozgóképek örökítették meg azt is, amint a kerítésre belülről felmászó huligánok zászlórúddal ütlegelik és köpdösik a békésen tiltakozó székelyeket.

Az Emmi megdöbbenését fejezi ki az úzvölgyi események miatt

Nem megengedhető, hogy a hatóságok elnézzék az öncélú agressziót, a kegyeleti jogok megsértését, mert az ellentmond az Európai Unió Alapjogi Chartája azon elvárásának, hogy Európa népei osztozzanak a közös értékeken alapuló békés jövőben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az úzvölgyi katonatemetőnél történtekre reagálva.

A minisztérium közleményében mély megdöbbenését fejezte ki az úzvölgyi temetőben történt kegyeletsértés miatt, és együttérzését fejezte ki azokkal, akikkel szemben erőszakot alkalmaztak.

„Míg a kultúrát, a tiszta művészetet vittük Erdélybe, melyre vágyott az ott élő közösség, addig mások beárnyékolják ezt az örömöt és ezeket a napokat” – fogalmaztak.

A Jobbik vizsgálatot és a felelősök megbüntetését követeli

A Jobbik az úzvölgyi katonatemetőnél történt „példátlan incidens” azonnali kivizsgálását, a felelősök megbüntetését és a temető eredeti állapotának visszaállítását követeli.

Bencsik János országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetének elnöke pénteken a budapesti román nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta:

a Jobbik felháborítónak tartja, hogy a román csendőrség „asszisztálása mellett”, „felhergelt, szélsőséges románok” előbb verbálisan bántalmazták, köpködték, majd fizikailag is rátámadtak az úzvölgyi magyar katonatemetőt élőlánccal védelmező magyarokra.

Annak ellenére történt mindez, hogy Magyarország külügyminiszteri szinten kapott ígéretet arra, hogy a román kormány igyekszik mindent megtenni az atrocitások elkerülése érdekében – tette hozzá az ellenzéki politikus, aki szerint

az akció „bűzlik a hatóságilag szervezett provokációtól”.

Bencsik János emlékeztetett: április végén tartott sajtótájékoztatóján már figyelmeztetett arra, hogy éles konfliktus van kirobbanóban az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatban, és az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának összehívását is kezdeményezte az ügyben, de ezt a kormánypártiak nem támogatták.

Jelezte: a Jobbik helyesnek tartja, hogy a magyar kormány az ügy miatt tiltakozó jegyzéket küldött Romániának és bekérette a román nagykövetet.

A diplomáciában példátlan botránynak tartja, hogy a nagykövet ennek a kérésnek nem tett eleget.

Közölte: a kormánytól a Jobbik azt kéri, hogy a lehető leghatározottabban, minden diplomáciai eszköztárat felhasználva, és akár nemzetközi szervezetek bevonásával lépjen fel az ügyben.

Hozzátette: a román kormánytól pedig a történtek azonnal kivizsgálását, a felbujtók és az elkövetők mielőbbi megbüntetését és a temető eredeti állapotának visszaállítását követelik. Kerüljenek vissza a kiszakított fakeresztek és tegyenek meg mindent, hogy hasonló incidensek ne fordulhassanak elő a jövőben! – szólított fel.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe. A magyar kormány tiltakozó jegyzéket adott át a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt.

Egy román párt szerint az RMDSZ provokált

Traian Basescu pártjáról van szó, amely most Klaus Iohannis román elnök közbelépését sürgeti. Marius Pascan, a PMP ügyvezető elnöke szerint ugyanis „Budapest utasítására” mozgósítottak mintegy ezer magyar állampolgárt, köztük olyanokat, akiket buszokkal hoztak egyenesen Magyarországról, azzal a céllal, hogy megakadályozza a hőseik emléke előtt tisztelegni akaró románok bejutását a temetőbe.

A politikus – aki magyarellenes állásfoglalásairól ismert – úgy véli, az RMDSZ hitelét vesztette ezzel a magyar választók jelentős részének szemében, és azért „mérgezi a románok és magyarok közti viszonyt„, hogy áldozati szerepben tüntesse fel magát, így igazolja létjogosultságát.

Az ügyvezető elnök szerint a bukaresti kormány nem tudta kezelni a kialakult súlyos helyzetet, ezért van szükség Klaus Iohannis államfő közbelépésére, akinek alkotmányos feladata, hogy közvetítsen az államhatalmi ágak között.

Az ellenzéki párt nemzetbiztonsági problémaként véleményezi „Magyarország beavatkozását ebbe a súlyos konfliktusba”.

A csütörtöki feszült helyzetről valós időben beszámoló kormánypárti román hírtelevíziók is főleg azt hangsúlyozták ki, hogy magyar tüntetők próbálták megakadályozni, a román megemlékezőket, hogy hőseik emlékhelye előtt tiszteleghessenek a hősök napján.

A történteket szintén nyomon követő ellenzéki portálok azt is hozzátették, hogy a sírkertet megrongáló, a kaput kitépő, a magyarokat gyalázó, erőszakosan viselkedő fiatalok az Új Jobboldal nevű, szélsőséges szervezet tagjai voltak.

Tüntettek a budapesti román nagykövetség előtt az úzvölgyi magyarellenes atrocitások miatt

Maroknyi tüntető jött össze a budapesti román nagykövetség előtt csütörtök késő este, az úzvölgyi temetőgyalázásról érkező hírek és képsorok hatására. A friss hírek hatására, sebtében összehozott tiltakozáson mintegy másfél tucatnyian vettek részt. A legmarkánsabb jelenlétet a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai produkálták, de ott volt a Mi Hazánk néhány tagja, valamint több magánszemély is – adott hírt róla a PestiSrácok.

A tiltakozáson elhangzott a Mi Hazánk nyilatkozata, amelyben elítélték a román temetőgyalázást, magyarázatot követeltek a román hatóságok impotens viselkedésére, és felszólították Szijjártó Pétert a román nagykövet berendelésére. Utóbbi egyébként az este folyamán meg is történt, így a nagykövet minden bizonnyal a külügyminisztériumban kezdi a pénteki programját, egy hűvös hangulatúnak ígérkező beszélgetésen.

Trianon sem örök

– ez a románoknak címzett üzenet zárta a Mi Hazánk közleményét.

A Thököly úti épület előtt közben gyülekeztek a tiltakozást meghirdető Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái is. A szervezet nevében ketten mondtak rövid beszédet, amelyben rámutattak, hogy a csütörtöki eset egy állítólag európai uniós országban történt, valamint többek között beígérték, hogy nem fogják válasz nélkül hagyni a románok barbár akcióját.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=tuxdUdg9wEg

A vármegyések magukkal hoztak egy molinót is, amellyel a terrorizmus hazug vádjával bebörtönzött székelyek, Beke István és Szőcs Zoltán kálváriájára, illetve a román állam egymást követő, magyarellenes jogsértéseire hívták fel a figyelmet.

A megmozdulást végig biztosították a rendőrök, de nem volt szükség a közbelépésükre, végig békés mederben folyt a tüntetés. Mindössze annyi „rendbontás” történt, hogy felkerült néhány, a románok legnagyobb, kiirthatatlan félelmét ábrázoló matrica a követség táblájára és kerítésére.

Dormánfalva román polgármestere szerint nem voltak és nincsenek problémák

A teg­napi, vér­lá­zító úz­völ­gyi román tá­ma­dás, a ma­gyar hon­véd­sí­rok te­me­tő­jé­nek meg­gya­lá­zása, az élő­lán­cot al­kotó szé­ke­lyek meg­tá­ma­dása Dor­mán­falva román pol­gár­mes­tere sze­rint

nem is tör­tént meg.

Az sem za­varja, hogy ezt videó fel­vé­te­lek bi­zo­nyít­ják – számol be róla a Ripost.

Csütörtök este Dormánfalva polgármestere, Constantin Toma az egyik hírtelevízióban az úzvölgyi katonatemetőnél aznap délután történtekről beszélve azt mondta:

A Hargita és Kovászna megyeiek akciója szerintem nem volt szerencsés. Kényelmetlenséget okoztak. (…) Mindenkit biztosítok arról, hogy nem voltak és nincsenek problémák. Kétezer román volt a temetőben. Nem voltak problémák.

A csendőrség közleménye ugyanezt hangoztatta, szerintük a törvénytelenül létrehozott román parcella felavatására érkező személyek nem követtek el erőszakos cselekedeteket.

Csakhogy ezt cáfolják a helyszínen készült videókon, például a PestiSrácok felvételén is jól látható, hogy a románok törnek-zúznak, összetörik a székely kaput, magyar katonák sírkeresztjeit tépik ki, az élőláncokat alkotó magyarokat kövekkel dobálják meg, valamint zászlórudakkal bántalmazták őket.

Az élőlánc székely résztvevői szerint a román rendfenntartók ugyan jelen voltak, de nem akadályozták meg a román nacionalistákat a magyarok elleni akciókban és a temetőgyalázásban.

Nem kevésbé tenyérbe mászó a román külügyminiszter reakciója, aki

Szijjártó Pétert arra kérte, hogy Budapest küldjön egy nagyon világos üzenetet a magyar közösségnek a konfrontáció és a feszültségek fokozódásának elkerülése érdekében.

Az a tény egyáltalán nem zavarja, hogy az agresszió nem magyar, hanem román részről történt.

Külügyi államtitkár: a román nagykövet megtagadta a párbeszéd lehetőségét

Bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) az úzvölgyi események miatt a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet – mondta Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

Az államtitkár kiemelte: miután csütörtök este román szélsőségesek feldúlták a magyar katonai temetőt, magyarellenes provokáció történt, tiltakozó jegyzéket küldtek és

bekérették a román nagykövetet, aki „minden udvariasságon és barátságon túlmenően”, központi utasításra hivatkozva megtagadta ezt.

Románia elállt a párbeszéd lehetőségétől – jelentette ki.

Magyar Levente hangsúlyozta:

Magyarországnak továbbra is elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony Romániával, hogy magyarok és románok békében élhessenek Erdélyben.

Ennek érdekében az elmúlt időben komoly kompromisszumokat kötöttünk, amit az vezérelt, hogy mi szolgálja leginkább az erdélyi magyarság boldogulását a szülőföldjükön – mutatott rá.

Az államtitkár szerint most felmerül a kérdés: hogyan tovább,

megkérdőjeleződik Románia szándéka a jó kapcsolatok építése mellett. A román rendvédelmi erők passzívan szemlélték a sírgyalázást, azt, ahogy felingerelt román támadók ütlegelik a békés magyar tiltakozókat

- közölte.

Hozzátette: egyelőre három-négy könnyebb sérültről tudnak.

Emlékeztetett: mindez abban az országban történt, amely jelenleg az EU soros elnöke, és ahova néhány napja a pápa látogatott el.

Magyar Levente kiemelte: Magyarország azt várja Romániától, hogy alaposan vizsgálja ki ezt a „gyalázatos esetet” és adjon hiteles magyarázatot arra, hogyan kerülhetett sor a történtekre.

A két tábor közötti kontrasztot örökítette meg videó krónikájában a Székelyhon:

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amelyen az látszik, hogy a román provokátorok a csendőrökkel dulakodnak.

A Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke, Kelemen Szilárd Péter az alábbi képeket tette közzé:

A budapesti román nagykövetet berendelték a külügyminisztériumba

Az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt péntekre berendelték a budapesti román nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba – közölte Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkár csütörtök este Facebook-oldalán.

Menczer Tamás felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami az úzvölgyi katonai temetőnél történt.

Mindenki emlékezhet a halottjaira, de nem így – jelentette ki, kiemelve: „ez nem más, mint öncélú erőszak”.

Semjén Zsolt szerint morális botrány vagy államigazgatási csőd, ami történt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a történtekről egy a helyszínen készült videót tett közzé Facebook-oldalán, és azt írta:

„ha ezt a barbárságot a román politika nem akarta megakadályozni, akkor az morális botrány, ha nem tudta, az pedig államigazgatási csőd”.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben.

Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén.

A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

Korábban Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára az MTI-vel közölte: tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt.

A román csendőrség állításával szemben eldurvult a helyzet

A Pesti Srácok helyszíni tudósítása szerint a román provokátorok kitörték az úzvölgyi magyar hősi katonatemető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe, kitépték a mogyorófa kereszteket, ledöntöttek több síremlékeket, majd azok darabjaival többeket is bántalmaztak a temetőt védő székelyek közül.

A provokáció első szakaszában a feldühödött román tömeg a dulakodásban több csendőrt is az árokba lökött, a Pesti Srácok helyszínen lévő tudósítói stábja úgy tudja, a románok több békés magyar tiltakozónak is nekiestek, egy idős néninek állítólag kővel törték be a fejét.

Annak ellenére, hogy a helyszínen készült videók és fotók másról tanúskodnak, a román csendőrség szerint nem történt erőszakoskodás az úzvölgyi temetőnél sem a résztvevők, sem a résztvevők és a rendvédelmi szervek képviselői között. Az összetört fakeresztek kapcsán a Román Csendőr-felügyelőség azt állítja, az első vizsgálatok alapján “nem észleltek ilyen elemeket”, az illetékes szervek azonban még kivizsgálják a helyszínt.

Fekete március után fekete június? – reagálnak az erdélyi magyar pártok

Fekete március után fekete június?! – kérdezi, kiáltja közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt, amely felelősségre vonást és a belügyminiszter lemondását követeli, ígérve, hogy a temető ügyében az újonnan felálló Európai Bizottsághoz fordulnak.

A szekelyhon.ro helyszíni tudósítása szerint egyébként a Néppárt, valamint a Minta ifjúsági szervezet tagjai is jelen voltak a helyszínen, Tőke Ervin néppárti politikus pedig arról számolt be, hogy

az előre bejelentett rendezvény magyar résztvevői békés módon igyekeztek megakadályozni az emlékműavatást, elállva a temető bejáratát, a kivezényelt csendőri erők pedig – akik tettlegességig fajuló konfliktusba keveredtek az oda érkező, a magyarokhoz képest túlerőben lévő felheccelt tömeggel – súlyos hibát követtek el, amikor túl közel engedték a románokat a jelenlévő magyarokhoz, akiket – a temető kerítését átugorva – megpróbáltak hátba támadni.

A néppártiak elfogadhatatlannak tartják, hogy a csendőrség jelenléte ellenére ilyen helyzet alakulhatott ki, ezért is követelik Carmen Dan belügyminiszter lemondását.

Az eset kapcsán kiadott közleményében az RMDSZ is keményen fogalmaz.

Határozottan elítélünk minden erőszakos cselekedetet, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, és barbár módon rongáltak, betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, és kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket

– olvasható az RMDSZ reagálásában.

A szövetség szerint a magyar emberek békésen tiltakoztak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt időszakban több román hatóság is megállapított.

A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítottak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoztak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet

– olvasható a közleményben.

Szijjártó Péter az atrocitásokra válaszul nyomatékos kérést fogalmazott meg

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon beszélt Teodor Melescanu román külügyminiszterrel,

és nyomatékosan kérte, hogy a csütörtöki úzvölgyi rendezvények kapcsán a román fél ne adjon teret a provokációknak, és tegyen meg mindent a fizikai atrocitások elkerülése érdekében

– tájékoztatta Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-t.

Közleményében azt írta: a román külügyminiszter minderre ígéretet tett.

A magyar álláspont változatlan: Románia számunkra az erdélyi magyarság miatt kiemelt jelentőségű ország, ráadásul fontos gazdasági, kereskedelmi partner, a kiegyensúlyozott és fejlődő kétoldalú kapcsolatokban vagyunk érdekeltek – fogalmazott a közlemény, kiemelve: ugyanakkor

ismételten felemelik szavukat az úzvölgyi katonatemetőnek a román szabályokkal is ellentétes átalakítása miatt.

Mint írta: természetesen mindenkinek joga van arra, hogy emlékezzen a saját hőseire, halottjaira, de ez nem történhet törvényellenesen és mások kegyeleti jogait sértő módon.

A telefonbeszélgetés óta és a román ígéret ellenére fizikai atrocitások is történtek, igaz, ezt a román csendőrök megpróbálták megakadályozni.

Az úzvölgyi temetőt élőlánccal vette körbe több száz magyar, ám végül a románok így is bejutottak a temetőbe.

A nyugati kultúrán nevelkedett keresztényeknek nem ez a hősök tisztelete

Este hét után a magyarok elhagyták a románok által elfoglalt úzvölgyi temetőt, az egerszéki eltérő előtt közös egyeztetésre álltak meg. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a történtek kapcsán a szekelyhon.ro újságírójának érdeklődésére elmondta: ez egy civilizációs kérdés.

Miközben mi imádkoztunk a hőseinkért, a jövőnkért, ezek a feltüzelt, részeg emberek pedig, mint a rabló tolvajok, hátulról betörtek a temetőbe, összetörték a sírkereszteket, összetörték a temetőkaput. Nálunk, a nyugati kultúrán nevelkedett keresztény embereknek nem ez a hősök tisztelete

– fejtette ki.

Mint fogalmazott: nem hagyhatták a nőket és az embereket tízszeres túlerővel szemben ott, ahol a román csendőrség nem volt a helyzet magaslatán.

„Azt sem tehettük, hogy ne jöjjünk ide, nem hagyhattuk szó nélkül, hogy bemenjenek a románok a temetőbe, de ők hátulról törtek be, legalább tízszer annyian, mint mi.”

Tamás Sándor elmondta, holnaptól újjáépítik a temetőkaput és a megrongált temetőt.

„Ezer éve a Kárpát-medencében megtanultuk azt, hogy mi minden nap fel tudunk állni és minden nap tudunk építkezni. Egyik kezünkkel védekezünk, a másik kezünkkel pedig építjük a jövőnket. Hányan és hányan akartak az életünkre törni az elmúlt ezer évben: törökök, tatárok, szovjetek, fasiszták és sokan mások, mi mégis itt állunk. Hol vannak már ők?

Elsöpörte őket a történelem. Mi itt vagyunk, holnap is itt leszünk, holnap pedig újra fogjuk építeni a temetőt.

Hozzátette: Háromszékről tíz szál deszkát küldenek a csíkszentmártoni polgármesternek azért, hogy a temetőt és a temetőkaput közösen újra lehessen építeni.

Kelemen Hunor: a kormányfő menessze a belügyminisztert!

Felszólítjuk a miniszterelnök asszonyt, hogy menessze Carmen Dan belügyminisztert és Hargita megye prefektusát, hiszen a román hatóságok képtelenek voltak fenntartani a rendet az Úzvölgyében. Ezért kerülhetett sor erőszakos cselekedetekre és fizikai agresszióra. Felszólítjuk továbbá a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő és vonják felelősségre azokat, akik barbár módon rongáltak, betörtek a temetőbe, összetörték a kaput, és kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket

- reagált az incidensre ismét Kelemen Hunor a Facebook-oldalán.

A magyar kormány máris tiltakozott

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben csütörtökön történtek miatt – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkár.

A jegyzékben az eset teljes körű kivizsgálására és a vonatkozó nemzetközi kötelezettségek betartására szólította fel a román felet a kormány

- közölte.

Az államtitkár elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia eltűr effajta atrocitást, amely „barbarizmusában” a magyarok elleni legdurvább provokációkat idézi.

A magyar kormány elvárja, hogy ha már megelőzni nem tudták az eseményeket, akkor Románia legalább utólag adjon elégtételt és magyarázatot az identitásában mélyen megsértett több százezer magyar állampolgárnak

- tette hozzá a politikus.

Az előzményeket felidézve Magyar Levente elmondta, az első világháború után katonai temetőt létesítettek az Úz-folyó völgyében az 1916-ban elhunyt honvédoknak.

Bár arra semmilyen bizonyíték nem volt, hogy román katonák földi maradványai is a temetőben lennének, a legközelebbi település önkormányzata úgy döntött, kőkereszteket állít az állítólagosan ott fekvő román katonák emlékére.

Azt azonban az illetékes román hatóságok is elismerték, hogy erre nem volt jogalapja, és a döntések nemzetközi jogot is sértenek – közölte az államtitkár.

Áttörték a kordont, köveket dobáltak

Kövekkel dobálta és gyalázta csütörtök délután az úzvölgyi katonatemető körül élőláncot alkotó magyarokat románoknak egy csoportja, akik azért érkeztek a helyszínre, hogy részt vegyenek a Dormánfalva polgármesteri hivatala által meghirdetett szertartáson. Egy részük a csendőrkordont áttörve behatolt a temetőbe, és megrongált több fakeresztet.

„Mars ki innen!”, „Mars Budapestre” – üvöltözték a magyaroknak.

Az élőláncot alkotó székelyföldi civilek egy része fél hat után a csendőrök oltalma alatt elhagyta a helyszínt, a pópák pedig bevonultak a temetőbe megtartani a szertartást – írja a Maszol.

Az ortodox szertartás megkezdése előtt a megemlékezésre érkező román szervezetek néhány tagja

felfeszítette az úzvölgyi katonai temető kapuját, a csendőrökkel, de a helyszínen lévő magyarokkal is összetűzésbe kerültek.

Egyesek közülük agresszíven viselkedtek és követelték a csendőröktől, hogy engedjék be a helyszínre érkezett több mint ezer román személyt a temetőbe.

Jelenleg a temetőben a román megemlékezés és az ortodox szertartás zajlik. Felolvassák azoknak a román katonáknak a névsorát, akik a dorménfalviak szerint a sírkertben nyugszanak. Egy-egy név elhangzása után a résztvevők Jelen! felkiáltással válaszolnak.

Az Úzvölgyén történt incidenst elítélte Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is:

Határozottan elítélünk minden erőszakos cselekedetet, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, akik barbár módon rongáltak, akik betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, akik kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket!

A magyar emberek békésen tiltakoznak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt időszakban több román hatóság is megállapított. A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítanak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoznak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet!” – írta Facebook-oldalán a szövetségi elnök.

Borítókép: szekelyhon.ro / Pinti Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában