Kanada

2018.04.24. 11:10

Már tíz halottja van a torontói gázolásnak

Szándékosnak tűnik annak a sofőrnek a tette, aki bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban, és elgázolt 25 embert, akik közül tíz meghalt - mondta keddre virradóra Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke.

Police officers stand near one of the bodies on the street after a truck drove up on the curb and hit several pedestrians in Toronto, Ontario on April 23, 2018. At least nine people were killed and 16 others wounded Monday when a driver rammed his rental van into a crowd of pedestrians in downtown Toronto, police said, without revealing a possible motive."This is going to be a complex investigation," deputy police chief Peter Yuen told reporters. "We have one person in custody and the investigation is ongoing.""We can confirm for you tonight right now we have nine people that are dead, 16 injured," Yuen said. / AFP PHOTO / Lars Hagberg

Úgy fogalmazott, hogy „az incidens határozottan szándékosnak tűnik”, de hozzátette, hogy továbbra sem ismert a sofőr indítéka. Egyben megerősítette a CBC kanadai hírtelevízió korábbi közlését, miszerint az őrizetbe vett gyanúsított a 25 éves Alek Minassian. Mint mondta, a torontói külváros, Richmond Hill lakója nem szerepelt a rendőrség nyilvántartásában.

A rendőrség közlése szerint a férfi hétfőn az ebédszünet idejében hajtott fel a járókelőkkel teli járdára, és ott több mint egy kilométert haladt, elgázolva mindenkit, aki az útjába került. A 15 sebesült közül öt ember állapota életveszélyes.

Egy szemtanú, aki Ali néven mutatkozott be a CNN hírtelevízió riporterének, elmondta, hogy látta a teherautót felhajtani a járdára, és úgy látszott, a sofőr kifejezetten célba vette a gyalogosokat, és szándékosan gázolta el őket. „Csak ment tovább, ment tovább, és elütötte az embereket, egyiket a másik után” – mesélte a szemtanú.

Ralph Goodale közbiztonsági miniszter a közös sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta: a tett nem veszélyezteti Kanada nemzetbiztonságát. Arra utalt, hogy elszigetelt esetről van szó.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „tragikus és értelmetlen támadásnak” nevezte közleményében a torontói Yonge utcában történteket. „Mindannyiunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva” – fűzte hozzá.

Időközben a CBC News hírtelevízió birtokába került egy videofelvétel a gyanúsított őrizetbe vételéről. A videón látható, ahogy az utca közepén álló gyanúsított többször előrántott egy fegyvernek látszó tárgyat, amellyel a feléje közelítő rendőrök felé mutatott és azt kiáltotta, hogy „Öljetek meg!”. Hírügynökségi beszámolókban nagyra értékelték azt a rendőrtisztet, aki önmérsékletet tanúsítva élve vette őrizetbe Alek Minassiant. Szakértők véleménye szerint a gyanúsított azt akarta, hogy a rendőrök végezzenek vele.

Goodale korábban elmondta: túl korai még, hogy a gázolásról meg lehessen állapítani, terrorcselekmény volt-e. Hozzátette: a kanadai kormány egyelőre nem emelte meg a terrorkészültséget. A miniszter szót ejtett arról is, hogy egyelőre nem tudni, az incidensnek van-e köze a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport külügyminisztereinek Torontóban rendezett találkozójához. A tanácskozás kedden a menetrend szerint folytatódik.

Nincs magyar érintett

Magyarországot megdöbbentette a hétfői, több halálos áldozatot követelő torontói gázolás, és szolidaritásáról, együttérzéséről biztosítja Kanadát – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden. A KKM úgy tudja, hogy a tragédiának nincs magyar érintettje.

A Fehér Ház szintén részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak és közölte, imádkozik értük, valamint minden „szükséges segítséget” felajánlott a kanadai kormánynak. A washingtoni látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök „mély szolidaritását fejezte ki a kanadai néppel”.

Helyszínelő rendőrök a gázolás tetthelyén

Forrás: Lars Hagberg / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában