Ország-világ

2021.07.30. 07:09

Már az unió is komolyan veszi az illegális migrációt

Az Európai Unió illegális migrációval foglalkozó hatósági és titkosszolgálati koordináló szervezete újabb három évvel meghosszabbította a menekülőket segítő bűnszervezetekkel folytatott, kiemelten kezelt küzdelmét. Az afganisztáni helyzet miatt és a járvány harmadik hullámának elültével fokozódni fog a migránshelyzet. A magyar hatóságok múlt hétvégén csaknem hatszáz határsértő ellen intézkedtek.

Rohamosan nő a magyar határt megsértő illegális migránsok száma. Döntő többségük a balkáni útvonalon a Közel-Keletről Görögországon, Észak Macedónián, Szerbián keresztül érkezik a műszaki határzárral is védett magyar országhatárra – írja a Magyar Nemzet.

Az illegális migrációt monitorozó, a helyzetet folyamatosan elemző uniós biztonságpolitikai szakemberek szerint, mivel kivonultak Afganisztánból a békefenntartók – az amerikai vezetésű nemzetközi katonai egység –, a tálibok máris menekülésre kényszerítettek tízezreket, és további százezrek menekülése várható az országból, a térségből. Jól érzékelhetően erősödni fog a migrációs mozgás a balkáni útvonalon, nőni fog a nyomás – más országok mellett – hazánkon is. A pandémia harmadik szakaszának a lecsengése után a korlátozó intézkedések zömét visszavonták, így az illegális migráció is megélénkült.

Csak múlt hétvégén 559 határsértő ellen intézkedtek a magyar hatóságok. Számszerűleg péntek reggel 5.30-tól szombat reggelig 196, szombat reggeltől vasárnap reggelig 111, vasárnap reggeltől hétfő reggelig 248, jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. Emellett a horvát határszakaszon négy embert fogtak el, ellenük idegenrendészeti eljárás indult. Az elmúlt héten az ország területén 1105 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten – július 12-től 18-ig – a feltartóztatottak száma 1038 volt. A román, horvát és ukrán határszakaszon nyolc embert fogtak el az elmúlt héten. Embercsempészés miatt 31 gyanúsított ellen indult eljárás.

Idén júniusig több mint 38 ezer illegális bevándorlót fogtak el a magyar hatóságok, a tavalyi azonos időszakban ez a szám csak mintegy tízezer volt. Míg tavaly ebben az időszakban 118 embercsempész ellen intézkedtek, most már 350 ellen.

Az osztrák–magyar határra a növekvő illegális migráció miatt az eddigi ezer mellé további négyszáz katonát vezényeltek, akik csütörtökön kezdték meg munkájukat.

Az Európai Unió hatóságainál, az Europolnál és az Eurojustnál is érzékelik a helyzet romlását, ellentétben egyes baloldali uniós politikusokkal, akik továbbra is az illegális bevándorlók kötelező elosztását szorgalmazzák. Napjainkra azonban elértük azt, hogy az EU rendőri, ügyészi és titkosszolgálati szervezetei határozott intézkedésekkel léptek fel a migránsok kiszolgáltatott helyzetét kihasználó bűnszervezetekkel szemben.

Az Europol speciális szervezete, az EMPACT (Európai Multidiszciplináris Platform a Bűnügyi Fenyegetettség Ellen) a 2022–2025-ös időszakra kiemelt területként jelölte meg az irreguláris bevándorlás elősegítése elleni küzdelmet. Ezzel meghosszabbították az eredetileg 2021-ig kijelölt időszakot.

A tagállamok összehangolt fellépésének köszönhetően 2020-ban 2280 embercsempészt tartóztattak le, 14 szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, valamint lefoglaltak 639 900 euró értékű készpénzt, 52 tűzfegyvert, 1166 hamis okmányt és 381 járművet.

Az EU értékelése szerint a migránsok csempészése jelentős fejlődésen ment keresztül 2015, vagyis a migrációs válság kezdete óta. Az Europol és az Interpol adatai szerint az útnak induló migránsok több mint kilencven százaléka fizetett csempészeknek, hogy eljusson Európába. Tehát ez igen jövedelmező és ráadásul alacsony lebukási kockázattal járó üzletágnak számít a bűnszervezetek világában. Becslések szerint 2015-ben ez a bűnözői tevékenység világszerte 3–6 milliárd dollárt jövedelmez, 2019-ben az Európai Unióba vezető tengeri útvonalakon pedig több mint 200 millió euró forgalmat generált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában