Járvány

2021.01.27. 11:04

Már alig bírják a terhelést a kórházak Izraelben

Izraelben már alig bírják a terhelést a kórházak a Covid-betegek magas száma miatt, a mentők a parkolókban várakoznak az új betegekkel – jelentette a 12-es kereskedelmi televízió szerdán.

Az utóbbi napokban a tévékben aggasztó képsorokon mutatták a koronavírusos betegeket kezelő kórházi osztályok zsúfoltságát, a befogadásra várakozó, sorban álló mentőautókat.

A többhetes zárlat ellenére is alig csökken a betegek száma, és ha péntekig a törvényhozóknak nem sikerül ismét meghosszabbítani egy héttel a szigorú országos zárlatot, akkor vasárnap véget ér a karantén, és megkezdődhet a nyitás a rendkívül magas koronavírus-fertőzési adatok ellenére.

A Kék-Fehér pártot vezető Beni Ganz védelmi miniszter Benjámin Netanjahu miniszterelnök koalíciós partnere csak a bírságolás növelése és a rendszabályok szigorúbb betartatása esetén hajlandó beleegyezni a zárlat újabb meghosszabbításába.

A tervek szerint szerdán az egyre súlyosabb helyzetben a kneszet megszavazza a törvényt a koronavírus elleni óvintézkedéseket megsértők bírságainak megduplázásáról, ami ellen korábban az ultraortodox és az arab pártok képviselői tiltakoztak.

Riasztó jelenség, hogy a fiatalok és a gyerekek egyre nagyobb arányban betegednek meg, amit a gyorsabban terjedő brit vírusváltozat mellett az idősebbek egyre magasabb oltottságával is magyaráznak.

A 90 évnél idősebbek 86,6 százalékát, a 80 és 90 év közöttiek 84 százalékát, a 70 és 80 közöttiek 90,9 százalékát, a 60 és 70 év közöttiek 73,6 százalékát, az 50 és 60 közöttieknek pedig már 60,5 százalékát legalább egyszer beoltották a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett oltóanyagával.

A 2021-ben azonosított fertőzöttek 45 százaléka 17 év alatti volt, noha az iskolák legalábbis az állami rendelkezéseket betartó településeken és közösségekben zárva vannak.

Az idei páciensek 15 százaléka kiskorú volt, külön osztályokat kellett nyitni több kórházban a gyerekek számára, sőt a jeruzsálemi Hadassza kórházban intenzív osztályt is létesítettek ellátásukra.

Az osztályt vezető Uri Pollak professzor a 12-es tévének elmondta, hogy a járvány első hullámában a kórházba kerülő betegek 5 százaléka volt gyermek, de az őszi második hullámban már 10 százalékra, és a jelenlegi, téli hullámban 15 százalékra nőtt az arányuk.

Kedden 80 391 embert oltottak be először és 119 320-at másodszor három hét elteltével a Pfizer és a BioNTech vakcinájával Izraelben. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 2 768 202-en az ország lakosságának 30,04 százaléka kapták meg az első és 1 377 803-an a második dózis vakcinát.

Hétfőn 83 367 tesztből 7737 vírushordozót azonosítottak, ami 9,6 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 617 168-an fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 76 708 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1787 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1141-en súlyos állapotban vannak és 311 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 4513-an haltak meg Izraelben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában