biztonság

2021.05.06. 18:00

Magyarország támogatja, hogy Európa hatékonyabb védelemmel rendelkezzen

Magyarország támogatja azt a kezdeményezést, hogy Európa hatékonyabb védelemmel rendelkezzen, és erőteljesebben lépjen fel az európai védelem keretein belül – jelentette ki Szabó István honvédelmi államtitkár Brüsszelben, az uniós tagállamok védelmi feladatokért felelős minisztereinek egynapos tanácskozását követően csütörtökön.

Szabó István magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, amennyiben Európa hatékonyabb védelemmel rendelkezik, az unió perifériáján kialakult, vagy kialakuló válsággócokat erőteljesebben tudja kezelni. Meg tudja akadályozni például, hogy az illegális migráció elérje Európát.

„Erőteljesebb védelemmel meg tudjuk védeni Európát, Magyarországot és a magyar állampolgárokat” – fogalmazott.

Kiemelte: a válságkezelés területét érintően Magyarország mindig támogatta és részt vett az uniót érintő kihívások kezelését célzó EU-missziók feladataiban. Létszámarányosan tekintve a 27 tagú Európai Unióban Magyarország a hatodik a csapathozzájáruló nemzetek között – közölte.

Az államtitkár fontosnak nevezte az EU partnerségi kapcsolatainak fejlesztését, egyebek mellett a NATO-val kialakított együttműködés fokozása által a válságkezelés területén. Ezzel összefüggésben kiemelte: Magyarország kimagasló hozzájárulója a katonai szövetség misszióinak munkájához. Jelentős erővel van jelen például Koszovóban, ahol a magyar katonák és a civil szakértők tevékenysége elismerését jelenti az, hogy októbertől magyar tábornok veszi át a KFOR-misszió parancsnokságát közel egy évre. A NATO és az Európai Unió misszióiban részt vevő magyar katonák létszámát tekintve a magyar ambíciószint 75 százalékát ez a két misszió adja ki – tette hozzá.

Szabó István végezetül reményét fejezte ki, hogy a válságkezeléssel foglalkozó brüsszeli tanácskozás hozzájárul azon Magyarország által is támogatott elképzelés megvalósulásához, hogy Európa hatékonyabb védelemmel rendelkezzen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában