szorul a hurok

2020.01.12. 17:33

Macron volt biztonsági főnöke segíthette a Nissan-vezér szökését

Alexandre Benalla tagadja, hogy köze lenne az akcióhoz, de elismeri, hogy a szöktetés több szereplőjét is ismeri.

French Senate hearing Alexandre Benalla's scandal

Forrás: AFP/Anadolu Agency

Fotó: Mustafa Yalcin

Nemrég megjelentek a francia sajtóban olyan hírek, melyek szerint a Renault-Nissan csoport volt vezetője, Carlos Ghosn Japánból történő szöktetéséhez Emmanuel Macron francia köztársasági elnök volt biztonsági főnökének, Alexandre Benalla-nak is köze lehet – írja a V4NA Hírügynökség. A Marianne francia lap cikkében egyértelműen megnevezi a tüntetőverő testőrt, illetve említést tesz még egy libanoni titkosszolgálati szervezetről is.

Feltehetően több millió euróra rúgnak a libanoni-francia-brazil üzletember filmbe illő szökésének költségei, melyeket a francia-japán autóipari cég volt vezetője a japán igazságszolgáltatás által felfedezett és nyilvánosságra hozott elsikkasztott vagyonából fedezhetett. Ám hiába van rengeteg pénze a dúsgazdag, sikkasztással vádolt Carlos Ghson-nak, segítség nélkül nem tudott volna megszökni a háziőrizetből és kijutni Japánból.

A Marianne francia lap egy meg nem nevezett forrására hivatkozva megírta, hogy a gondosan előre eltervezett szökést követően a japán nyomozók rögtön a francia titkosszolgálattal hozták összefüggésbe a történteket. Jelenleg több szálon folyik a nyomozás, ám úgy tűnik, hogy az üggyel kapcsolatba hozható egy libanoni hírszerző szervezet, melyhez köze lehet Alexandre Benalla-nak is.

A francia államfő volt biztonsági főnöke tagadja, hogy bármi köze lenne Carlos Ghosn szöktetéséhez, ugyanakkor azt elismerte, hogy kapcsolatban áll az említett hírszerző társasággal és azzal a török üzletemberrel is, aki a menekítéskor használt két magánrepülő egyikének a tulajdonosa.

Alexandre Benalla egy Twitter bejegyzésben szintén megerősítette, hogy nem tudja, miről van szó, kis humorral megspékelve, ezt írta: „Nem tudom, miről van szó, de jól hangzik”.

Kérdés, hogy vajon akkor is lesz kedve humorizálni, ha megkeresik a nyomozók?

A hatóságok ugyanis jól haladnak az ügy felgöngyölítésével, a Ghosn szöktetésében segítőként részt vett személyek közül hét embert már beazonosítottak. Közülük öt embert, a személyzet négy tagját és egy török ​​repülőgép-kölcsönző társaság alkalmazottját Törökországban tartóztatták le. A másik két személyt, akik mindketten amerikai titkosrendőrök, egyikük libanoni származású, a másik pedig egy libanoni nőt vett el, továbbra is keresik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában