Illegális bevándorlás

2021.09.27. 13:56

Lukasenka a szomszédos országokat teszi felelőssé a határon kialakult migránsválságért

A szomszédos országokat tette felelőssé Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn a határon kialakult migránsválságért, szerinte a területükön tevékenykedő bűnbandák szervezik az országán áthaladó illegális migrációt.

Lukasenka az erőszakszervezetek vezetőivel tartott megbeszélésen arról beszélt, hogy a szomszédos országok vezetői megtévesztik a világot, ráadásul az ENSZ-közgyűlés „magas pulpitusáról” teszik ezt, Minszket vádolva a migránsválság kialakulása miatt. Szerinte az embercsempész bűnbandák az európai uniós országok területén székelnek, ott szervezik meg az embercsempészetet, kihasználva a fehérorosz hatóságok által nyújtott vízummentes utazási rendet. Fogadják az illegális bevándorlókat Lengyelországban, majd továbbküldik Németországba, Franciaországba és részben Nagy-Britanniába. Lukasenka szerint a migránsválság azért alakult ki, mert a nyugati országok tönkretették azokat az országokat, ahonnan a háború elől menekülnek most az emberek.

A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok, különösen Litvánia, illetve Lettország és Lengyelország határaihoz hetek óta érkeznek tömegesen illegális bevándorlók, legtöbben Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják Lukasenkát, hogy az ő rezsimje szállít migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedések miatt. Minszk ráadásul két hete vízummentes rend bevezetéséről döntött több közel-keleti és afrikai országgal, és nemzetközivé alakítja át a határhoz közeli egyik repülőterét.

Andrzej Duda lengyel elnök szeptember 2-án harmincnapos rendkívüli állapotot vezetett be a határ térségében, és rendkívüli intézkedésekhez folyamodott a Litvániával ugyancsak szomszédos Lettország is, hogy megakadályozza a bevándorlók bejutását az országba. Csakis a nehéz helyzetben lévőket engedi be, köztük várandós nőket, gyerekekkel és idősekkel érkező családokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában