Jemeni polgárháború

2021.01.02. 07:18

Lövedék csapódott egy rendezvényterembe Hodeidában

Lövedék csapódott egy esküvői ünnepségre kibérelt rendezvényterembe a nyugat-jemeni Hodeida városában pénteken, három nő meghalt, heten megsebesültek – közölték helyi hivatalos források.

A Vörös-tenger partján fekvő Hodeidáért és az azonos nevű tartományért évek óta elkeseredett harcot vívnak a nemzetközileg elismert jemeni kormányhoz hű erők és a húszi lázadók.

A felek egymást vádolták a támadás elkövetésével. Mohammad Ajjás Kahím, a város húszi kormányzója a lázadók szócsövének számító al-Maszíra televíziónak adott nyilatkozatában sürgette a nemzetközi közösséget, emelje fel a szavát a Hodeidát érő támadások ellen, amelyeket szerinte „zsoldosok” követnek el.

Hodeidán keresztül érkezik a legtöbb nemzetközi adomány Jemenbe, ahol a mintegy 28 millió lakos többsége a fegyveres konfliktus miatt humanitárius segélyre szorul, és milliókat fenyeget éhínség. A fegyverszállítmányok nagy része ugyancsak ezen az úton jut el az országba.

A hodeidai tűzszünetről a kormányerők és a húszik 2018 decemberében a svédországi Rimbóban folytatott tárgyalások során állapodtak meg, ám a harcok azóta többször kiújultak a környéken.

A kikötőváros egy részét a húszik ellenőrzik, míg a keleti, déli kerületek a kormányerők kezén vannak.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között.

A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában