Katasztrófa

2020.01.27. 15:41

Lezuhant egy utasszállító repülőgép Afganisztánban

A tálibok bejelentették, hogy ők lőtték le a gépet.

Lezuhant egy utasszállító repülőgép hétfőn Afganisztánban, de a történtek részletei egyelőre nem világosak. A tálibok szóvivőjük útján bejelentették, hogy ők lőtték le a gépet a közép-afganisztáni Gazni felett, ám ezt eddig más források nem erősítették meg.

Az 1TVNews nevű afgán hírcsatornához eljuttatott közleményükben a radikálisok azt mondták, a lelőtt gép az Egyesült Államok légierejéhez tartozott, a fedélzeten pedig több CIA-ügynök is utazott. Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő hozzátette, hogy a gép minden utasa életét vesztette.

Az afgán védelmi minisztérium szóvivője, Ruhollah Ahmedzaj csupán annyit közölt az AFP francia hírügynökséggel, hogy a repülőgép fedélzetén nem afgán katonák voltak.

Az Egyesült Államok közel- és közép-keleti műveleteit irányító parancsnokság (CENTCOM) szóvivője, Beth Riordan korábban azt mondta, a repülőgépet még nem azonosították, és nem tudják azt sem, hogy valóban az amerikaiak légierejéhez tartozott-e. Riordan elzárkózott a tálib bejelentés kommentálásától.

Az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője később elismerte, hogy lezuhant egy amerikai, egy E-11A típusú bombázó. Sonny Leggett azt közölte, hogy a katonai felderítésben szerepet jásztó gép sorsáról vizsgálat folyik, de – mint egy tweet üzenetben írta – egyelőre nincs arra utaló jel, hogy ellenséges tűz következtében zuhant le.

Magukat megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselők a Reuters hírügynökségnek azt mondták, a szóban forgó repülőgép egy kis katonai gép volt. Hozzátették azt is, egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy a gépet lelőtték volna. Egyikőjük szerint a fedélzeten kevesebb, mint tíz ember volt.

A hírügynökségekben és az afganisztáni médiában először olyan hírek láttak napvilágot, hogy az Ariana afgán állami légitársaság Herátból Indiába tartó Boeing típusú utasszállítója zuhant le Gazni tartományban 110 emberrel a fedélzetén, de ezt azonnal cáfolta Mirval Mirzakval, a vállalat ügyvezető igazgatója a légitársaság Ariana News hírportálján.

A légijáratokat követő Flightradar internetes szolgáltatás adataiból is az látszott, hogy a szóban forgó járat már India felett repült.

Gazni kormányzója, Vahídullah Kalomzaj korábban azt mondta, hogy a lezuhant gép nem afgán, hanem valamilyen külföldi légitársaságé volt.

Az ország középső részén fekvő Gazni tartomány olyan területén zuhant le, amelyet a tálib lázadók tartanak ellenőrzésük alatt.

Az Ariana News úgy tudja, hogy egy kommandós alakulat indult útnak Gazniba, hogy felkutassa a gépet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában