cancel culture

2021.04.19. 15:34

Letiltotta a Facebook a BLM-alapítóról szóló leleplezés megosztását

A New York Post egy héttel ezelőtt írta meg, hogy a Black Lives Matter mozgalom társalapítója, a 37 éves Patrisse Cullors fényűző, 1,4 millió dolláros ingatlant vásárolt magának a Los Angeles közelében lévő Topanga-kanyonban. A Facebookon is közzétett cikk megoszthatóságát azonban a techóriás korlátozta.

Lehetetlenné vált a New York Post által lehozott, a BLM társalapítójának gyanús meggazdagodásáról és a BLM átláthatatlan pénzügyeiről szóló cikk megosztása a Facebookon – írja a V4NA.

A közösségi oldal ezt az üzenetet dobta fel a megosztással próbálkozó olvasóknak:

„A tartalmat nem lehetett megosztani, mert közösségi alapelvekbe ütközik”.

Facebook on why it blocked a NY Post article. This all applies to lots of articles on news sites. pic.twitter.com/oEdzX0Hy72

A New York Times kolumnistája, Ben Smith is beszámolt erről egy tweetjében. Azt írja, a Facebook azzal indokolja a korlátozást, hogy a cikkben magáninformációk szerepelnek egy személlyel és annak lakóhelyével kapcsolatban, és az kárt okozhat számára. (Itt nyilván Patrisse Cullors luxusingatlanáról lehet szó, amely a leleplező cikk középpontjában áll.)

A Facebook szóvivőjea The Hill-lel azt közölte, a korlátozás oka, hogy a New York Post a cikkel megsértette az adatvédelmi és személyes adatokra vonatkozó irányelveket. A Facebook azt nem közölte, hogy a tiltás globális volt-e, vagy csak az Egyesült Államokban volt érvényben, ám az Inquire európai felhasználóktól kapott, csütörtök este készített kérpenyőmentéseket osztott meg, amelyeken az amerikai felhasználók által látotthoz hasonló hibaüzenet olvasható a cikk megosztási kísérletével összefüggésben.

The source (New York Post) is troubling but not as troubling as the information. From Jesse to Al to now, the movement is for sale. Inside BLM co-founder Patrisse Khan-Cullors' million-dollar real-estate buying binge https://t.co/HCCvFv0L1o

Nem ez az első alkalom, hogy a Facebook korlátoz egy New York Post-sztorit. A The Hill felidézi, hogy

októberben nem lehetett megosztani – az azóta újra nagy nyilvánosságot kapott – történetet, amely Joe Biden elnök fiának, Hunter Bidennek elhagyott laptopjáról és az azokon található inkrimináló tartalmakról szólt.

A Facebook akkor dezinformációra hivatkozott a cikkel kapcsolatban. Azt a sztorit a Twitter is blokkolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában