drágulás

2020.06.30. 11:11

Letett az egységes parkolási koncepcióról Karácsony

Díjemelési hullám vár az autósokra, a Fővárosi Közgyűlés augusztusban tovább sarcolhat.

Augusztus 1-jétől Budapest több kerületében drágul a parkolás, és kiderült, hogy Karácsony Gergely letett az egységes parkolási koncepcióról – írja a Magyar Hírlap nyomán a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet: a főpolgármester parkolási koncepciója önkormányzati törvénybe ütközik, amit a Kúria jogerős ítélete is megerősített.

Az egységes parkolási koncepcióhoz Karácsony Gergelynek hivatalosan kellene kezdeményeznie a kormánynál az önkormányzati törvény zónarendszert lehetővé tevő rendeletének a módosítását. Választási ígérete azonban a jelek szerint már egyáltalán nem izgatja a főpolgármestert, legalábbis semmi nem utal arra, hogy az egységes parkolási rendszerre bármilyen javaslata lenne – olvasható a Magyar Nemzeten.

A lap emlékeztetett: Karácsony zuglói polgármestersége idején a parkolási visszásságok miatt botrány botrányt követett az általa vezetett kerületben. Azóta kiderült, hogy a zónákat is rosszul mérte fel, ezért utódja, a jelenleg még MSZP-s Horváth Csaba kénytelen volt áremeléssel járó átsorolást kezdeményezni, miként a II., a XII. és a XIII. kerületben is növekedtek a parkolás költségei.

A díjemelési hullám ezzel még nem ér véget, az augusztusi közgyűlésre tervezik a további hasonló döntéseket. Sajtóinformációk szerint nem az ígérgetett egységesítés jegyében, hanem a nyugat-európai árszínvonal eléréséért. Erzsébetváros DK-s polgármestere, Niedermüller Péter szerint célszerű lenne hétszáz-nyolcszáz forintban maximalizálni az óradíjat, a pénzbeszedő időszakot huszonhárom óráig kitolva. Karácsony ötlete alapján sávosan határozhatják meg a parkolási díjat, az első tizenöt perc még ingyenes lenne, azt követően a parkolási idő hosszával emelkedne az összeg.

Láng Zsolt, a fővárosi önkormányzat Fidesz-frakciójának veze­tője a Magyar Hírlapnak azt mondta, Karácsony Gergely egységes fővárosi parkolási rendszert ígérő választási programpontjának teljesítése két okból nem teljesülhetett: egyrészt a kerületi polgármesterekkel még elvileg sem tudta egyeztetni, másrészt a szakmai munka itt sem indult el.

Korábban szó esett róka, önkormányzati törvénybe ütközik Karácsony Gergely főpolgármester november végén elfogadott parkolási rendelete – állapította meg a Kúria, ezért az július 1-jén nem lép hatályba. A főpolgármester még az ősszel az előterjesztésben azt javasolta, hogy ne lehessen kiszervezni a parkolóautomaták ellenőrzését alvállalkozónak. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja felhívta Karácsony figyelmét arra, hogy jogilag nem megfelelő az eljárás, mert a törvény szerint csak a kerületek hozhatnak ilyen rendelkezéseket.

A Magyar Nemzet hozzáteszi, hogy több költség hárulhat az autósokra Karácsony Gergely főpolgármesternek a fővárosi közgyűlésen bejelentett közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási terve alapján, mivel a parkolási idősávokat is kitolnák az elképzelés szerint, amely drágítani fogja a parkolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában