hilmend

2018.12.02. 17:53

Légicsapásban meghalt az afganisztáni tálibok egyik magas rangú parancsnoka

Abdul Manan a lázadók tartománybeli vezetője volt.

Légicsapásban életét vesztette az afgán kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálibok egyik magas rangú parancsnoka a dél-afganisztáni Hilmend területén – közölték afgán tisztségviselők és az iszlamista szélsőségesek vasárnap.

Abdul Manan, aki a lázadók tartománybeli vezetője volt, egy találkozón vett részt helyi parancsnokokkal és harcosokkal a tartománybeli Nauzád körzetben, amikor légicsapás érte őket, megölve Mananon kívül 29 embert – mondta Mohammed Jázín Hán, Hilmend kormányzója.

Az iszlamista szélsőségesek magas rangú déli parancsnokának halálhírét mind a Hilmend, mind a szomszédos Kandahár tartományban tevékeny tálibok megerősítették. Az afgán kormányerőket támogató amerikai hadsereg egyelőre annyit közölt: vizsgálják az esetet.

Az afgán tisztségviselők jelentős sikerként könyvelték el Manan molla halálát. A legmagasabb rangú tálib parancsnok volt délen, halála átfogó hatással fog bírni a az ország biztonságára – mondta a Reuters hírügynökségnek egy meg nem nevezett magas rangú afgán biztonsági tisztségviselő Kabulban.

Afganisztánban a nyugati támogatást élvező, a kabuli kormányhoz hű erők harcolnak az afganisztáni tálib mozgalom és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjaival.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek kitartóan küzdenek a nemzetközi erők és a kabuli kormányzat ellen, és az ország jelentős részén komoly befolyással bírnak. A tálibok az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan kabuli vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

Bár a felek próbálnak békés megoldást találni a 17 éve tartó háborúra, a harcok folytatódnak. Szakértők szerint ennek az oka, hogy a felek ily módon próbálják erősíteni tárgyalási pozíciójukat a tervezett béketárgyalások előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában