etióp polgárháború

2021.06.23. 19:26

Légicsapás ért egy piacot Tigrében, többtucatnyian meghaltak

Légicsapás érte az észak-etiópiai Tigré tartomány egyik zsúfolt piacát, több mint 80-an meghaltak – közölték szerdán egészségügyi források a térségben, azzal vádolva a forrongó tartomány hatóságait, hogy megakadályozták az orvosok bejutását a területre.

A tartományi főváros, Mekele egyik orvosa szerint a togogai piacot ért támadás áldozatai civilek.

A hadsereg szóvivője, Getnet Adane nem kívánta kommentálni a hírt, ám leszögezte: a légicsapás bevett katonai műveletnek számít, és a hadsereg nem céloz civilek lakta területeket. Hozzátette: nem igaz, hogy nem engedték az egészségügyi dolgozókat a helyszínre.

Több, neve elhallgatását kérő orvos és egészségügyi dolgozó ezzel szemben újságíróknak azt mondta, visszafordították őket, egyikük pedig arról is beszámolt, hogy a katonák többször rálőttek az őket szállító mentőautóra. A miniszterelnöki hivatal egyelőre nem reagált a hírre.

Tigréi polgárháború

A tartományban november elején robbantak ki a harcok, miután a Tigréi Népi Felszabadtási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított. A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket.

Jóllehet a kormány nem sokkal később az összecsapások végét jelentette be, humanitárius szervezetek felróják Addisz-Abebának, hogy továbbra sem engedi be a tartományba a segélyszállítmányokat, és a sajtó munkáját is akadályozza. Kedden Mekeléből ismét harcokat jelentettek.

Etiópiában hétfőn parlamenti választást tartottak, ám Tigrében a rossz biztonsági helyzetre hivatkozva elhalasztották a voksolást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában