Járvány

2020.01.30. 15:30

Leállíthatják a Kína és Magyarország közötti repülőjáratokat

Az eddigi adatok szerint nincs Magyarországon koronavírussal fertőzött beteg, a védekezéshez szükséges minden eszköz rendelkezésre áll, és a tisztifőorvos azonnal akciótervet készít – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2020. január 30. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvívõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. január 30-án. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Gulyás Gergely kérdésre közölte azt is, hogy szükség esetén – a vírus terjedésétől függően -tudomása szerint a napokban leállíthatják a Kína és Magyarország közötti repülőjáratokat.

A miniszter elmondta, a kormány szerdai ülésén meghallgatta a koronavírusról az országos tisztifőorvost, akit felhatalmazott a védekezés irányítására, illetve azt várják tőle és a szaktárcától, hogy azonnal készítsen akciótervet.

A magyar egészségügyi intézményrendszer felkészült arra, hogy felvegye a betegséggel szembeni küzdelmet

- hangsúlyozta. Ismertetése szerint

ha hazánkban felmerül a koronavírus gyanúja, soron kívüli laboratóriumi vizsgálatot rendelnek el.

A tisztifőorvos életbe léptette a vírus elleni védekezésben követendő protokollt, ezért történt az, hogy szerdán a határon megállítottak egy Prágából érkező, kínaiakat szállító buszt, és megmérték az utasok testhőmérsékletét – tette hozzá.

Közölte azt is, hogy repülőtereken és az érzékeny belépési pontokon további technikai eszközök felszerelése várható, hogy kiszűrjék az országba lázasan érkezőket.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. január 30-án
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Gulyás Gergely közölte, ha a betegség gyanúja felmerül, akkor az érintettnek karaténban kell megvárnia a vizsgálat eredményét, és az országba történő belépés meg is tagadható.

Egészségesek a járvány gócpontjában lévő magyarok

A miniszter beszámolt arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet január 30-i adatai szerint világszerte 7 711-en fertőződtek meg a vírussal és 170-en haltak meg, a legnagyobb mértékben továbbra is Kínát érinti a vírus. Európában a helyzet lényegesen jobb: Franciaországból négy, Németországból szintén négy, míg Finnországból egy laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetet jelentettek – közölte.

Megerősítette azt is, hét magyar jelezte, hogy soron kívül haza szeretne jönni Kínából. A térségben tartózkodó állampolgárok egészségesek – közölte, hozzátéve: a külügyminisztérium egyeztet arról, mit tud tenni az ő érdekükben.

Gulyás Gergely elmondta, a pekingi magyar nagykövetség folyamatos kapcsolatban van a kínai külügyminisztériummal és az érintett térség külügyi irodáival. Azt mondta, a konzuli szolgálat folyamatos ügyeletet tart.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a franciáktól szóbeli ígéret van arra, hogy azt a hét magyart, aki haza szeretne jönni Kínából, elhozzák. Megjegyezte, a franciák jó eséllyel bejutnak Kínába, így mindenki az ő gépükön akar helyet foglalni. Vagyis ha ez a megoldás nem sikerül, akkor Magyarország saját erőből kihozza onnan a hét magyart, a honvédségnek van erre kapacitása, ha szükséges katonai géppel ki lehet hozni őket – magyarázta.

Büntetendő a rémhírterjesztés

A miniszter óvott a rémhírterjesztéstől, mondván: az közveszéllyel fenyegetésnek minősül és büntetendő. Az elmúlt napokban olyan álhírek és rémhírek jelentek meg, amelyek nem feleltek meg a valóságnak – részletezte.

Azt mondta, a külügyminiszter kapta meg azt a feladatot, hogy mérje fel, milyen hatással jár a járvány a gazdasági kapcsolatokra, a turizmusra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában