Közéleti személyiségek is támogatják a nemzeti régiók ügyét

Több magyarországi vezető politikus, közéleti személyiség, közöttük Varga Judit igazságügyi miniszter is csatlakozott a támogatásra buzdítók táborához.

Mind Erdélyben, mind Magyarországon egyre több személyiség csatlakozik a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést támogatók táborához. Dr. Makkai Béla történész, a Károli Gáspár Református Egyetem Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékének docense, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja nem csupán aláírta a kezdeményezést, hanem arról biztosította a szervezőket, hogy hallgatóit is igyekszik meggyőzni annak fontosságáról.

Polgár Júlianna költő, a Duna Televízió volt szerkesztője, Dancs Annamari, a Magyar Operettszínház művésze, Lászlófy Pál a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség tiszteletbeli elnöke is aláírásával támogatta a nemzeti régiók ügyét.

Varga Judit igazságügyi miniszter kétnyelvű FB-bejegyzésében a következőket írta: „Add tovább, csatlakozzunk minél többen! A mai napon én is aláírtam a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését, melynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését célzó uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeit is kötelező legyen érvényesíteni.”

A magyar sport kiválóságai közül dr. Steinmetz Ádám olimpiai bajnok, politikus pedig szintén FB-oldalán tette közzé a következő felhívást: „1 perc figyelem, Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázónk már aláírta a kezdeményezésünket. Mindenkit buzdítunk, hogy kövesse ezt a példát.”

Ön így csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

Mint ismeretes, az LMP kezdeményezésére immár a magyarországi parlamenti pártok is támogatják a kezdeményezést, hamarosan országgyűlési határozat formájában is.

A polgári kezdeményezés ügye még a választásoknál is fontosabb és egyértelműen pártpolitikán felül álló kérdés – fogalmazott Kulcsár-Terza József erdélyi politikus (RMDSZ), a román parlament képviselője, aki önkéntesek segítségével Sepsiszentgyörgy utcáin indított aláírás-gyűjtési kampányt. az ő nevéhez fűződik Székelyföld autonómia-statútumának benyújtása is a román parlamentbe.

Az egy hétig tartó utcai aláírásgyűjtést szükség esetén meghosszabbítja, hiszen rendkívül fontos, hogy május 7-ig összegyűljön a szükséges egymillió aláírás

– mondta a politikus, aki szerint örvendetes, hogy minden erdélyi párt és civil-politikai szervezet tevőlegesen is gyűjti az aláírásokat, hiszen ez alkalommal „a székelységnek erőt, összefogást kell felmutatnia”.

Az aláírás-gyűjtés indításán jelen volt Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács tájékoztatási alelnöke is, aki hangsúlyozta: „a nemzeti régiók védelmében indított polgári kezdeményezés az autonómia előszobája. Az önrendelkezés kivívásának sok eszköze van, ez az egyik. Nemcsak Székelyföld identitásának megőrzéséről van szó, hanem arról, hogy Európában megmozdulhatnak, összefoghatnak a nemzeti régiók, hogy megőrizzék sajátos jellegüket”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában