Ország-világ

2021.05.03. 11:00

Müller Cecília: a járvány még itt van, tegyük védetté magunkat! (videó)

Véget ért a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatója.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Semmi akadálya nincs, hogy a gyermekek a bölcsődékbe bevigyék a játékaikat, nyunyókáikat – válaszolta újságírói kérdésre a tiszti főorvos.

Keddtől lehet regisztrálni az oltásra tajszám nélkül is

Müller Cecília bejelentette, keddtől már azok a Magyarországon élő, külföldi állampolgárok is tudnak regisztrálni az oltásra, akiknek nincs tajszámuk.

– Járványügyi szempontból éppolyan fontosak, mint a magyar állampolgárok. Elértünk arra a pontra, amikor van már vakcinánk. Bátorítom őket, hogy a keddi naptól éljenek a regisztráció lehetőségével – mondta az országos tiszti főorvos.

A 16–18 év közötti fiatalok regisztrálhatnak, és május 10-e után szeretnék elkezdeni az oltásukat.

Müller Cecília bizakodik, hogy hamarosan a 16 év alattiakat is el lehet kezdeni oltani a Pfizerrel, az ezzel kapcsolatos dokumentum már az Európai Gyógyszerügynökség asztalán van.

Csökkent az örökítőanyag mennyisége a szennyvízben

A szennyvízadatok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban általánosságban csökkent a vírus örökítőanyag-mennyisége, de most ez a folyamat megállt, jelenleg stagnál.

Nem lehet itt megállni. Szükséges elérni azt a védettségi szintet, ami biztosítja mindannyiunk egészségét

– fűzte hozzá.

Ne válogassunk a vakcinák között, minél előbb tegyük védetté magunkat – mondta el Müller Cecília.

Abban az esetben, ha valaki nem kapta meg a védettségi igazolványt, akkor az ügyfélkapun keresztül, elektronikus módon, vagy személyesen, időpontfoglalás nélkül, a kormányablakoknál tudnak érdeklődni – jelentette ki az országos tiszti főorvos.

Kedden több mint háromszázezer adag Pfizer-vakcina érkezik

Ezeknek egy része a második körös oltásokra megy – ismertette, hozzátéve, hogy a pedagógusoknak a második körére is jön az újabb szállítmány.

Pedagógusok második körös oltásánál, akik érettségi felügyelő tanárként dolgoznak, szombatra hívják oltásra,

Pfizer-vakcinát fognak kapni – húzta alá.

A kevert vakcinákkal kapcsolatban nincs még egyértelmű álláspont a tudományos körökben.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a Janssen vakcinát is használni fogják az oltóbuszok.

Senki se hanyagolja el a második oltás felvételét, hiszen a gyártók csak így tudják garantálni a védettséget – emelte ki az országos tiszti főorvos. A járvány nem zajlott le, a koronavírus továbbra is itt van közöttünk – húzta alá. A tartós védelem kialakulásához mindkét adag felvétele kiemelten fontos. Fél védettség nem elegendő – reagált az újabb kérdésre Müller Cecília. Ez utóbbi alól kivétel a Janssen vakcina, mivel az egyadagos.

Az országos tiszti főorvos kiemelte, hogy egyre kevesebb beteg esetében súlyos lefolyású a fertőzés. A járványügyi védelmi intézkedések és a védőoltások felvétele eredményezi a kedvező adatokat – jelentette ki a tiszti főorvos.

A közösségben lévő embereknek tudniuk kell egymásról, hogy védettek.

„Továbbra is biztatok mindenkit, hogy saját védelme, közössége védelmébe érdekében regisztráljon az oltásra, és majd vegye fel azt”

– húzta alá.

Azok az idősebb emberek, akik a vakcinák mindkét adagját megkapták és teljes védettséget élveznek, a szabályok betartása mellett nyugodtan találkozhatnak egymással.

Sokan jelezték, hogy az AstraZeneca két oltása közötti 12 hét sok idő. Az alkalmazási előirat azt írja, hogy az első után 4–12 hét között adható be a második adag. Nem szorgalmazzák minden esetben a 12 hetet, mindenki a saját élethelyzetének megfelelően tudja kérni az oltóorvosnál, ha korábbra hozná a második oltást. Ezt ott kell jelezni, ahol az első oltást kapták – válaszolt újságírói kérdésre az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília ismertette, a beoltottak száma 4 073 149 fő, közülük 2 077 160 fő már a második oltását is megkapta. Ez lehetővé tette azt, hogy a járványügyi adatok javulnak – tette hozzá.

Ismertette továbbá az elmúlt nap járványügyi adatait. E szerint 1219 újabb esetben mutatták ki a koronavírust, ezzel 784 111 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma itthon. A tájékoztatóból kiderült az is, hogy meghalt 106 többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 27 908 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 528 201 fő, az aktív fertőzöttek száma 228 002 fő. 4872 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen.

Gaál Kristóf a tájékoztató elején felhívta a figyelmet, az újraindítás lépései ellenére a csoportosulás továbbra is tilos, valamint a védelmi intézkedéseket továbbra is mindenkinek be kell tartania.

Aki a védettségi igazolványt meghamisítja, bűncselekményt követ el, és öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

1966 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt.

Május elsején egy V. kerületi pincében egy szervezőt és 21 vendéget találtak. Kábítószer-vizsgálatot végeztek a helyszínen a rendőrök, négy ember esetében lett pozitív a teszt. Hasonló eset volt egy XIII. kerületi buliban is.

 

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában