Ország-világ

2020.10.14. 11:09

Müller Cecília: elmaradnak az október 23-i központi ünnepségek

A nemzeti ünnepen csak a zászlófelvonást és a díjátadókat tartják meg, a központi ünnepségek elmaradnak. Az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján a járványhelyzet alakulásáról és a vírushelyzettel kapcsolatos legfrissebb hírekről számolt be.

Budapest, 2020. április 22. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Cikkünket az élő közvetítés videója alatt folyamatosan frissítjük.

Az operatív törzs szerdai online tájékoztatóján Müller Cecília beszámolt róla, hogy az előző 24 órában 920 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, ezzel 40 782 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 27 idős krónikus beteg, ezzel ezer felé, 1023 főre emelkedett a járvány áldozatainak száma, 12 164-en azonban már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 595 fő, és 1538 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy az elhunytak életkora 64 és 94 év között volt, és valamennyiüknél kimutatható volt valamilyen, jellemzően szív-érrendszeri társbetegség, öt főnél a közvetlen halálok tüdőgyulladás volt.

A krónikus betegek vagy az életkoruk miatt veszélyeztetettek feltétlenül keressék házi-, illetve kezelőorvosukat, hogy karban legyen tartva az alapbetegségük. A héten, legkésőbb október 20-ig minden praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás, a tiszti főorvos kéri, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel. Müller Cecília közölte, a járvány lefolyásához nagyban hozzájárul, hogy az emberek miként tartják be a védelmi intézkedéseket.

A tiszti főorvos elmondta: rendkívül fontos a járvány kezelésében, hogy a lakosság betartsa az előírt szabályok mellett a különböző ajánlásokat is, hiszen a közösségi terjedés időszakában bárki hordozó lehet.

Október 23-a kapcsán Müller Cecília elmondta: a zászlófelvonás és a díjátadók mellett nem lesznek központi ünnepségek, és ezt az önkormányzatok és egyéb szervezetek figyelmébe ajánlotta.

A tiszti főorvos arra is kitért, hogy a megfelelő számú szakember rendelkezésre áll a pandémia kezelésére, és az alapellátás is zavartalanul működik.

Az országos tiszti főorvos úgy fogalmazott: már nem szorulunk importra, megkezdődött a remdesivir nevű készítmény hazai gyártása a Richter gyógyszergyárban, a szer klinikai tesztelése pedig a négy orvosképző egyetem klinikáján, valamint a Korányi kórházban zajlik.

A felvételt itt tudja megtekinteni:

Kiss Róbert, az operatív törzs műveleti központjának vezetőhelyettese arról tájékoztatott, hogy a rendőrség az előző napon 75 esetben intézkedett a védelmi intézkedések megszegőivel szemben. Nyolc esetben azért történt rendőri intézkedés, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot, 67 alkalommal pedig azért, mert kereskedelmi üzletekben, közintézményekben, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb helyeken szegték meg a védelmi intézkedések szabályait. Hozzátette, a kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta összesen 1240 rendőri intézkedés történt, ezek zömében figyelmeztetéssel végződtek. Jelezte azt is, hogy tegnap 30 esetben intézkedtek a hazánkon áthaladó tranzitforgalom szabályainak megsértése miatt. A rendőr alezredes hozzátette, jelenleg 23 815 személy van hatósági házi karanténban, ennek elektronikus ellenőrzését 1104 személy tette lehetővé. Közölte azt is, hogy a teljes schengeni belső határszakasz ellenőrzése október 31-éig hatályban marad.

Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy Magyarország államhatárainál zökkenőmentesen lehet belépni. A teherforgalomban 3 órás várakozásra lehet számítani Röszkénél,és Tompánál, Beregsuránynál, a személyforgalomban ez az idő pedig 2 óra. Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta: sem a pandémia első, tavaszi hullámában, sem pedig ősszel nem volt arra példa, hogy a koronavírussal fertőzött édesanyák a várandóság alatt, vagy a szoptatás során az anyatejjel Covid-19-cel megfertőzték volna a csecsemőjüket. Hozzátette: cseppfertőzéssel viszont a csecsemők is elkaphatják a betegséget, ezért fontos ügyelni a kézmosásra, és a maszk megfelelő viselésére, akár szoptatás alatt is.

Müller Cecília újságírói kérdésre hangsúlyozta, a meglévő betegségek megfelelő kezelése kapcsán fontos a rendszeres konzultáció a háziorvossal. Az országos tiszti főorvos szerint az ország 1600 szociális intézményéből 52-ben van jelen a koronavírus, jellemzően öt alatti fertőzött számmal. – Összesen tehát 641 főt érint a probléma, ami a fertőzöttek 0,6 százalékát jelenti – tudatta a szakember, aki a kezelés rendkívül hatékony módjának nevezte a vérplazmaterápiát, ugyanis elkerülhető vele az intenzív osztályra kerülés. Hozzátette, ha viszont már ott van a páciens, akkor kiegészítő gyógyszeres kezelést is alkalmazni kell. Minden, a koronavírusból már kigyógyult személyt arra kért, hogy adjanak vérplazmát, mert a tapasztalat szerint csak minden tizedik érintett rendelkezik megfelelő minőségű vérplazmával.

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában