Ország-világ

2020.11.17. 11:05

Müller Cecília: csökkenteni kell az egészségügyi rendszer terhelését (videó)

A koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazma adásával segíthetnek a súlyos betegeknek – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

A katonák is segítik a járvány elleni védekezést

Torba Attila alezredes elmondta, jelenleg 1100 katona tehermentesíti az egészségügyi dolgozókat, olyan feladatokat látnak el, amelyek egészségügyi végzettség nélkül is elvégezhetőek írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

A honvédség folytatja a közoktatási intézmények fertőtlenítését

A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és részt vesznek a szigorítások, illetve a kijárási tilalom betartatásának ellenőrzésében, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartásában. 93 kórházban megfelelő szakmai felügyelet mellett tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatok ellátásában, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők, és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét. Torba Attila elmondta, a honvédség folytatja a közoktatási intézmények fertőtlenítését.

A vérplazma is segíti a súlyos betegeket

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy vérplazma adásra jelentkezhet mindenki, aki már átesett a betegségen, ez pedig nagy segítség lehet az új, súlyos fertőzöttek kezelésében. A vérplazmát adók 10 százaléka rendelkezik annyi ellenanyaggal, amit fel tudnak használni.

25 éves volt a legfiatalabb áldozat az elmúlt 24 órában

Az elmúlt 24 órában összesen 91 ember halt bele a koronavírusba Magyarországon. Az országos tiszti főorvos elmondta, a legfiatalabb halálos áldozat 25 éves volt.

Másfél millióhoz közelít az elvégzett tesztek száma

7477 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 576-an vannak lélegeztetőgépen. A laboratóriumi tesztek száma eddig összesen 1 388 132 mondta Müller Cecília.

Csökkenteni kell az egészségügyi rendszer terhelését

Müller Cecília felhívta a figyelmet a higiénés rendszabályok betartásának fontosságára, amire egyre inkább szükség van mondta , mivel a fertőződés lehetőségének csökkentésével az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége is mérséklődik. Ezzel összefüggésben az országos tiszti főorvos szólt arról, hogy egyre többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre.

Több településen emelkedett a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

Müller Cecília elmondta: a 46. heti vízvizsgálatok szerint a szennyvízben Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon emelkedett a vírus örökítőanyagának mennyisége. Ez arra utal, hogy ezeken a településeken, de országszerte is 4-5 nap múlva számítani kell a fertőzöttek számának növekedésére.

Három üzletet zártak be

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, a maszkviselés szabályai miatt az elmúlt 24 órában 293 esetben intézkedtek a rendőrök. Az elmúlt 24 órában 3 esetben döntöttek bezárásról, ebből kettő a fővárosban történt. A főváros V. kerületében egy kávézó a tilalom ellenére nyitva tartott. Kijárási tilalom megszegése miatt 358 emberrel szemben intézkedtek. Eddig összesen 3438-an szegték meg a kijárási tilalmat. 5009 az elmúlt 24 órában elrendelt hatósági házi karantén száma.

Újabb szociális otthonban jelent meg a koronavírus

Újabb szociális otthonban jelent meg a koronavírus. A siófoki otthonban 56 dolgozóból 10-en lettek pozitívak, a 99 lakó közül 44-en lettek betegek. Többségüknek jó az általános egészségügyi állapota, egy főt kórházba szállítottak, hárman meghaltak válaszolta Müller Cecília egy kérdésre.

Hat hónapig védett az, aki átesett a betegségen

Eddigi tudásunk szerint a koronavírus szembeni védettség 6 hónapig tart mondta az országos tiszti főorvos. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy ezen a területen még számos kutatás folyik, ami a koronavírus elleni védőoltás szempontjából is kiemelten fontos.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában