Ország-világ

2021.05.11. 11:06

Operatív Törzs: újabb hatezer fiatal foglalhat időpontot (videó)

Kedden is érkezett 200 ezer Szputnyik 2-es vakcina, és ezzel teljesült az Oroszországgal kötött szerződés.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Ennyien nem viseltek maszkot

444 személy nem viselt maszkot hétfőn – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes elmondta, hogy 432-en a közterületen nem viseltek maszkot – írja az Origo.

2002 hatósági házi karanténról döntöttek

Kiss Róbert elmondta, hogy 64-en szegték meg a kijárási tilalmat. 57 intézkedés volt a korridorokon. A rendőr alezredes közölte, hogy 2002 hatósági házi karantént rendeltek el hétfőn.

555 büntetőeljárás

555 büntetőeljárás indult tavaly tavasz óta a járványüggyel összefüggésében – mondta Kiss Róbert.

Rajtunk múlik az oltottság

A járványügyi adatok továbbra is kedvezőek – mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos közölte, hogy csak az oltások segítségével lehet a járványt megfékezni.

Magyarországon csak az egyéneken múlik, hogy élnek-e a védőoltás felvételének lehetőségével.

Kedden is érkezett 200 ezer Szputnyik 2-es vakcina, és ezzel teljesült az Oroszországgal kötött szerződés.

Egymillióan vették fel a Szputnyik vakcinát

Müller Cecília arról is beszélt, hogy még most kell időpontot foglalni az orosz vakcinára, mert ettől kezdve csak korlátozottan lesz elérhető, mivel a szerződés teljesült. A Szputnyik vakcináról már korábban minden szakértő kimondta, hogy hatásos és biztonságos oltóanyag. Egymillió ember vette fel ezt a vakcinát – tette hozzá.

Müller: köszönet a fiataloknak

Müller Cecília köszönetet mondott a fiataloknak a magas aktivistás miatt. A 193 ezer fős 16–18 éves korosztályból 84 ezer fő regisztrált érvényesen – tette hozzá. Most már el tudják ők végezni az időpontfoglalást, és 80 százalékuk már foglalt is időpontot.

Ők jelentik azt a korosztályt, akik szeretnének a szabadságukkal élni.

Újabb hatezer fiatal foglalhat időpontot

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a szombaton és vasárnap regisztrált hatezer fiatal számára is lehetőség lesz az időpontfoglalásra.

Szerdáig nyitott az időpontfoglalás, mert csütörtöktől indul az oltások beadása.

A történelem legnagyobb oltási kampánya zajlik

Összességében 90 ezer 16–18 éves fiatal kaphat majd védőoltást – mondta Müller Cecília. Az egész világban folytatódik a védőoltási kampány, a pandémia továbbra is zajlik. A történelem legnagyobb oltási kampánya zajlik. Már több mint 1,3 milliárd adag védőoltást adtak be – tette hozzá.

Kizárólag a védőoltással lehet véget vetni a járványnak.

Aki még nem tette meg, regisztráljon

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a háziorvosi rendelőkben is zajlik az oltások beadása. 334 ezer adag Pfizer-vakcinával folytatódik az első és a második körös oltások beadása. Továbbra is arra kért mindenkit Müller Cecília, hogy aki eddig nem tette meg, regisztráljon.

Újabb csoport kaphatja meg a vakcinát

Azok is beoltathatják magukat, akik három hónapon belül estek át a koronavírus-járványon – mondta Müller Cecília. Napról napra nő az esélyünk arra, hogy visszakapjuk a megszokott életünket – tette hozzá.

Nagyon sok az álhír

Müller Cecília elmondta, hogy nagyon fontos a felelős hírfogyasztás, mivel rengeteg álhír kering az interneten. Senki se engedjen teret azon híreknek, amelyek nem engedik, hogy felszabaduljunk – tette hozzá. Fontosnak nevezte, hogy aludjunk eleget, de mindezek mellett fizikai aktivitást is végezzünk – mondta az országos tiszti főorvos.

Ismertek lesznek a poszt-Covid ambulanciák

Hamarosan közzéteszik a poszt-Covid ambulanciák elérhetőségét – mondta Müller Cecília. Mindezek mellett a szakrendelések is állnak rendelkezésre.

Nincs indiai mutáns Magyarországon

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy keddig nem azonosítottak indiai mutánsból származó megbetegedést Magyarországon.

Azon vannak, hogy egy figyelőrendszer segítségével, ha ez megjelenik, akkor idejében felfedjék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában