Ország-világ

2020.11.16. 11:05

Operatív Törzs: az iskolák nem gócpontok (videó)

A szabályok betartásával csökkenthető az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Ennyi oktatási intézményben van szünet

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közoktatásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy 501 középiskolában van digitális tanrend írja tudósításában az Origo.

31 iskolában van rendkívüli szünet. 210 helyszínen van digitális oktatás az általános iskolákban. 222 óvodában van rendkívüli szünet, ez az óvodák 7,5 százaléka tette hozzá.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Maruzsa: Az iskolák nem gócpontok

Az iskolai korosztály 4 százaléka volt eddig fertőzött, miközben a lakosságon belül 15 százalék az arányuk. Maruzsa szólt arról is, hogy eddig döntően csak egy-egy diák fertőződött meg. A tanárok esetében csupán 9 olyan eset volt, amikor 10-nél több pedagógus fertőződött meg. Az iskolák nem gócpontok, de a tesztelés szervezés alatt van mondta Maruzsa.

Ingyenes internet 30 napra

Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy a kormány 30 napra ingyenes internetet biztosít azoknak, ahol tantermen kívüli oktatás van. A pedagógusminősítések is online formában történnek majd tette hozzá.

Új adatok lesznek elérhetőek az igazgatók számára

Indul az Oktatási Hivatal új informatikai szolgáltatása is, aminek a lényege, hogy a napi fertőzöttségi adatok az iskolák rendelkezésére állnak majd mondta Maruzsa. A Kréta rendszeren keresztül is elérhető lesz ilyen tájékoztatás tette hozzá.

Javítani fogják a tesztek számáról szóló számokat

Müller Cecília arról beszélt, hogy egy helytelen adat jelent meg a tesztek számánál, és ezt korrigálni fogják. Egész Európában felfelé ível a járványgörbe tette hozzá az országos tiszti főorvos. Hetek óta változatlan az európai ranglistán elfoglalt helyünk, így mind a fertőzöttek, mind a meghaltak tekintetében az uniós átlag környékén van.

33 éves volt a legfiatalabb meghalt személy

Müller Cecília közölte, hogy a meghaltak kora 33-98 év közé esett. Továbbra is mindenki tartsa be a szabályokat.

Megjelennek a katonák

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a katonák megjelennek a kórházakban.

Hat szűrőbusz vesz részt a tesztelésben

Immáron 6 szűrőbusz vesznek részt a tesztelésben mondta Müller Cecília. Akiket a háziorvos laboratóriumi vizsgálatra küld, azok vehetnek részt ezen a szűrésen.

Senki ne halmozzon fel gyógyszereket

Szükségtelen mértékben senki ne halmozzon fel gyógyszereket mondta Müller Cecília. Ugyanígy biztonságos az élelmiszerekhez való hozzáférés. Semmi szükség a felvásárlásokra tette hozzá az országos tiszti főorvos. Nehéz idők előtt állunk, és éppen ezért a fegyelmezett magatartás nagyon fontos.

14 vendéglátóhelyet és üzletet zártak be

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy az elmúlt hétvégén 901 személlyel szemben intézkedtek a közterületi maszkhasználat megszegése miatt. 210 személlyel szemben az üzletekben intézkedtek a maszkhasználat megszegése miatt. Az elmúlt hétvégén 14 üzletet, vendéglátóhelyet zártak be ideiglenesen, és ebből 11 esett Budapestre mondta Kiss Róbert.

Hatan ittak egy bolt előtt

Kiss Róbert elmondta, hogy a kereskedelmi üzletek esetében több szabálytalanságot tapasztaltak. Csepelen egy hentesüzletben, és egy kisbolt előtt hat személy szeszes italt fogyasztott maszk nélkül tette hozzá. Hét napra zárták be az üzleteket.

1500-an szegték meg a kijárási tilalmat

A kijárási tilalmat az állampolgárok jelentős része betartotta a hétvégén mondta Kiss Róbert. Mindennek ellenére 1500 személlyel szemben intézkedtek, akik megszegték a kijárási tilalmat.

5-7 százalék körül van a meghaltak között, azok aránya, akiknek nem volt alapbetegsége

November 4-től 3080-an személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás és a kijárási tilalom megszegése miatt mondta kérdésre Kiss Róbert.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogyha a halál okául nevezik meg a koronavírust, akkor azt oda könyvelik el, de Magyarországon a járvány eleje óta mindenkit beszámolnak a koronavírus áldozat közé, akinek pozitív teszteredménye volt. Úgy gondolják ez egy olyan szélesre nyitott ajtó, amiben regisztrálják az összes olyan személyt, akinek koronavírusos pozitivitása volt. Körülbelül 5-7 százalék körül van az összes meghalt körében azok aránya, akiknek nem volt semmilyen alapbetegsége tette hozzá az országos tiszti főorvos.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában