Ország-világ

2021.04.29. 12:53

Operatív Törzs: vakcinából most bőség van Magyarországon (videó)

Éljen mindenki az oltás lehetőségével.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatási államtitkára az érettségivel kapcsolatban elmondta, hogy nem lesznek szóbeli vizsgák, egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhat, másfél méteres védőtávolsággal – írja az Origo.

Védőmaszk a felügyelő tanároknak kötelező a vizsga alatt

Maruzsa Zoltán beszámolt arról is, hogy több tízezer diák fog érettségizni a következő héten. Szólt arról is, hogy a jövő héten érettségizők kerüljék a tömeget.

Beszámolt arról is, hogy április 19-én az óvodások és az alsó tagozatos általános iskolások visszatértek a jelenléti oktatáshoz. Május 10-én az általános iskolák felső tagozatán, valamint a gimnáziumokban tér vissza a jelenléti oktatás.

Az óvodákban 68, míg az iskolákban 78 százalékos volt szerdán a részvételi arány

– tette hozzá. Rendben működnek az óvodák és az iskolák.

A korábbi protokoll van érvényben a már megnyitott intézményekben

– mondta Maruzsa. 12 óvodai csoportban rendeltek el rendkívüli szünetet és 12 osztályban kellett digitális oktatást elrendelni szerdán. A határon túli tanulók is beköltözhetnek a kollégiumokba a május 10-i újabb iskolakezdés alapján – mondta Maruzsa.

Sikeres volt a középiskolai felvételi

A középfokú felvételikről azt mondta, hogy idén több mint 100 ezren felvételiztek. A nyolcadikosok 95 százaléka nyert felvételt – mondta Maruzsa. A 8 és 6 évfolyamos gimnáziumok iránt csökkent az érdeklődés – tette hozzá.

Ez nagy segítség

Kiss Róbert elmondta, hogy 551 ember nem viselt maszkot szerdán. A rendőr alezredes szólt arról is, hogy 126 ember szegte meg a kijárási tilalmat. 50 rendőri intézkedés volt a korridorokon.

Már több mint 3,8 millió ember kapta meg az első, míg több mint 1,8 millió a második védőoltását, mindez pedig rendkívüli mértékben segít minket a pandémiából való kilábalásból – mondta Müller Cecília. 400 ezer Sinopharm vakcina érkezett csütörtökön és még várnak 44 400 adag Moderna-vakcinát is – tette hozzá.

A teljes védettséghez szükséges felvenni mindkét adag vakcinát.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy minden járványügyi adat tendenciózusan csökken. A fertőződés lehetőségét továbbra is el kell kerülni.

Elégséges vakcina van most már, így kizárólag rajtunk múlik, hogy beoltassuk magunkat.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy nagyon sikeres az időpontfoglaló rendszer. A védőoltások felvételének növekedésével egyértelműen csökkennek a járványügyi adatok – tette hozzá. Csak a védőoltások felvételével szabadulhatunk meg végleg a járványtól.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a harmadik hullám csökkenő szakaszában vagyunk, így az újraindítás újabb lépései lehetségesek.

Visszavezették a népegészségügyi szűrővizsgálatokat, valamint május 3-tól az egynapos sebészeti ellátások visszavezetése is megtörténik.

Csak időpontfoglalást követően történhetnek meg ezek a beavatkozások

– mondta Müller. Minden járványügyi intézkedést szigorúan be kell tartani – tette hozzá.

Ismét lehet látogatni a szociális intézményekben

Több mint egy éve függesztették fel a látogatási lehetőséget a szakosított szociális intézményekben. Müller Cecília bejelentette, hogy visszavonja azokat az intézkedéseket, amelyeket korábban be kellett vezetni, így újra lehetővé válik ezen intézményekben a látogatás.

Az látogathatja meg az intézményben lakókat, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal

– ismertette. Akinek nincs, nem mehet látogatni – tette hozzá.

Müller Cecília az intézményelhagyási tilalomról azt mondta, hogy az mostantól lehetővé válik a védett személyek számára. Ők korlátlanul elhagyhatják az intézményt – tette hozzá.

Akinek nincs védettségi igazolványa, annak 72 órás eltávozás után egy negatív antigén tesztet kell bemutatnia – mondta Müller Cecília. Aki még nem kérte a védőoltást a különféle intézményekben, azok is vegyék fel. Köszönetet mondott az országos tiszti főorvos mindenkinek, aki részt vett a szabályok betartásában és megpróbálta élhetővé tenni ezt a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában