Ország-világ

2021.01.21. 13:14

Müller Cecília: továbbra sem lehet lazítani a korlátozásokon (videó)

Ugyan javulnak a hazai járványügyi adatok, azonban megjelent a vírus mutáns, fertőzőbb változata is.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 14-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: kormany.hu

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt 145 emberrel szemben intézkedtek, eddig összesen 20618 rendőri intézkedés történt. 46 személy helyszíni bírságot kapott. Az elmúlt 24 órában 273 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, eddig összesen 27 645 rendőri intézkedés történt – írja az Origo.

Hatósági házi karantént összesen 19 932 személy tartózkodik.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, továbbra sem lehet lazítani a korlátozásokon. Ugyan javulnak a hazai járványügyi adatok, azonban megjelent a vírus mutáns, fertőzőbb változata is.

Alig érkezik hír a különböző mellékhatásokról az eddigi vakcinákkal kapcsolatban, de ezek sem súlyosak.

Eddig összesen 134 554 fő kapta meg a védőoltást, 4030 fő pedig már a második oltásán is túl van.

Müller Cecília hangsúlyozta, szükséges a védőoltások beadásának felgyorsítása, ezért üdvözölte, hogy a magyar hatóság engedélyezte az AstraZeneca és a Szputnyik vakcinák alkalmazását Magyarországon. Ez ideiglenes engedély, vagyis hat hónapra szól, valamint egyszer meghosszabbítható.

Az NNK laboratóriuma minden tételt megvizsgál, ezután adhatók be ezek az oltások

– mondta el az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília arról is beszélt, a háziorvosoknak egy információcsomagot juttat el, benne egy oktatófilmmel, mivel nemsokára megkezdik a 89 év felettiek oltását, amit jellemzően a háziorvosok végzik majd el. Minden tudnivalót és a jelentkezők listáját is megkapják a háziorvosok.

Müller Cecília azt is elmondta, hogy magyarországi laboratóriumokban is ki tudták tenyészteni a brit mutáns vírust, ami a magyar vakcina fejlesztése miatt is különösen fontos és jelentős lépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában