Ország-világ

2021.04.15. 10:22

Kormányinfó: minden hazánkban lévő vakcina biztonságos és hatékony (videó)

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra beszámolt a hazai járványhelyzettel kapcsolatos legfrissebb kormányzati döntésekről.

Forrás: Facebook / Szentkirályi Alexandra

Fotó: Vadnai Szabolcs

Magyarország oltott a leggyorsabban az unióban

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy komoly nehézségekkel szembesül az ország a járványhelyzetben. Mindenkinek köszönetet mond, aki részt vesz a védekezésben – írja az Origo. A beoltottak száma meghaladta a 3 millió 90 ezret. Magyarország oltott a leggyorsabban az unióban – tette hozzá. A Brüsszel által megrendelt vakcinák közül a Janssen is kiesett, így félmillióval kevesebb oltóanyag érkezik. Ezt is pótolni kell, a kormány tárgyalni fog – tette hozzá.

A beoltottak egy százaléka betegszik meg Magyarországon

Gulyás Gergely elmondta, hogy nő az oltási hajlandóság, így már több mint 4,2 millió ember regisztrált. Már 4,5 millió ember kapott, vagy éppen jelentkezett oltásra, de a cél a 8 millió. A háziorvosok minden regisztrált listáját megkapták – tette hozzá. A miniszter elmondta, hogy a háziorvosok a kiválasztás nehéz feladatát is kiválóan megoldották. A beoltottak egy százaléka betegszik meg Magyarországon – mondta a miniszter.

Mindegyik vakcina hatékony és biztonságos

Az oltóanyagok között nincs érdemi különbség a hatékonyság között – mondta a miniszter. Gulyás szólt arról is, hogy a világ egyik legnagyobb üzlete jelenleg a vakcinák terjesztése. Minden hír mögött üzleti érdekek állhatnak. A kormány kampányt indít a regisztráció növelésére, így óriásplakátok is megjelennek. A kampány jelmondata: Az oltás életet ment.

A bértámogatás májusban is jár az éttermeknek

Mindenkit be tudnak oltani május végére, ha sikerül pótolni a kieső Janssen vakcinát – mondta Gulyás Gergely. Szólt arról is, hogy 3,5 millió beoltott felett nyithatnak a teraszok, és nem kell fizetni a teraszok bérléséért. A bértámogatás májusban is jár az éttermeknek, valamint kézikönyv készül a vendéglátóhelyeknek.

Így nyitnak az iskolák

Gulyás szólt arról is, hogy az iskolákat csak kellő óvatosság mellett lehet újraindítani. Az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra – tette hozzá.

A teljes sajtótájékoztatót itt megtekintheti:

Gulyás: Az oltásellenesség helyett az oltás pártjára kell állni

Gulyás kérdésre azt mondta, világosan ki kell mondani, hogy minden oltás jobb, mint a betegség. Megkérték a baloldalt, hogy a széthúzás helyett az összefogásra koncentráljon – tette hozzá. Mindenkit arra kell biztatni, hogy éljen az oltás lehetőségével.

Az oltásellenesség helyett az oltás pártjára kell állni.

Ekkor lehetnek újabb újraindítási lépések

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy nem akarnak senkit iskolába kényszeríteni. Megvannak a hiányzás pontos szabályozásai. Amikor elérjük a 3,5 millió beoltottsági szintet, akkor azt követően dönt a kormány az újabb intézkedésekről – mondta egy másik kérdésre.

Ezt nem lehet előírni senkinek

Ha sehol nem tették kötelezővé az oltást, akkor a vendéglátóiparban sem lehet ezt előírni – mondta kérdésre Gulyás. Négymilliós oltottságtól lehetnek olyan szabályok, amik esetében kell a védettségi igazolvány – mondta egy másik kérdésre.

Ez a két vakcina több esetben jobb, mint a Pfizer

Gulyás szerint a sajtónak is van felelőssége a vakcinák kapcsán megjelent hírek kapcsán. Magyarországon valamennyi oltóanyag hatékony és biztonságos.

Az AstraZeneca és a Sinopharm több esetben jobb, mint a Pfizer

– tette hozzá. Nincs semmi ok arra, hogy a hazai egészségügyi szakemberekben ne bízzunk meg – mondta a miniszter.

Karácsony számára csak egy ugródeszka Budapest

A főpolgármester hosszabb ideje úgy viselkedik, hogy a budapesti városvezetés számára egy ugródeszka – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Olyan területeken is vitát keres, ahol korábban megállapodtunk – tette hozzá. A kormány tartja magát a fővárossal kötött megállapodáshoz, és a diákváros meg fog épülni, valamint a Fudan Egyetem campusa is – mondta Gulyás. A miniszter érti, hogy Kína esetében nem kell mindenben egyetérteni, de a kommunista vezetésre való hivatkozás meglehetősen hiteltelen, mivel Karácsony kommunista utódpárttal van szövetségben.

Nem kell harmadik oltás

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a kínai vakcina a második oltást követően is védettséget nyújt. Nem kell harmadik oltás – tette hozzá. Azok, akik Sinopharm oltást kaptak, sok esetben védettebbek, mint a Pfizert kapók.

Zajlanak az egyeztetések

Időben megérkezik a Szputnyik vakcina – mondta egy másik kérdésre Gulyás. A külügyminisztérium is dolgozik azon, hogy minél hamarabb tudjunk újabb vakcinákat szerezni – mondta a miniszter.

A lehető legmagasabb szinten zajlanak az egyeztetések.

Meddig lesz ingyenes a parkolás?

Addig lesz ingyenes a parkolás, ameddig a veszélyhelyzet életben van – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Az utazásról még nem döntöttek

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy egyelőre alakul az uniós szabályozás az utazások kapcsán. Még nincs végső döntés.

Gyurcsány diktál Karácsonynak?

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az ellenzék nyitni akart, amikor zárni kellett volna. A kormány előrejelzései eddig is pontosak voltak. Az ellenzék stratégiai döntése az volt, hogy a járványügyi védekezés időszakában is támadják a kormányzatot, erről a stratégiáról Gyurcsány döntött. Jó lett volna, ha Karácsony nem követte volna ezt a stratégiát – mondta Gulyás.

Gulyás: ezt nehéz józan ésszel megindokolni

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy nehéz józan ésszel megindokolni, miért baj, ha Matovic a szlovák polgárok életét próbálja segíteni az orosz vakcina bevizsgálásával. Egy egészségügyi válsághelyzetben nem egy másik ország belpolitikájáról mond véleményt az az ország, amelyik egy másik országból szerez be vakcinát – tette hozzá.

7,5 százalék lehet a hiány

A kormány a 2021-es költségvetést úgy készítette elő, hogy a 7,5 százalékos hiánycél elérhető legyen – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Korábban konzervatív költségvetési politika volt itthon, de most muszáj több pénzt bevonni a gazdaságba.

Aki oltott, annak idővel nem kell karanténba mennie

Gulyás kérdésre azt mondta, az oltással kapcsolatos rémhíreknek senki ne üljön fel, mert a betegségben meg lehet halni. Aki oltott, annak idővel nem kell karanténba mennie – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

A Szputnyik hatékonysága

A nyugati vakcináknál is jobb a Szputnyik hatékonysága – mondta a miniszter.

Intenzíven lévő emberek száma

Jelenleg 1523 ember van intenzíven – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Ekkor érhet véget a járvány

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy akkor lesz vége a járványnak, ha az egész világon véget ér. Most a beoltottság növelésével lehet a legjobban harcolni a vírussal, és el kellene érni a 6 millió beoltottat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában