Ország-világ

2021.02.05. 10:26

Gulyás Gergely: két részletben jöhet majd a nyitás (videó)

Továbbra is a járványügyi szakemberek véleménye a döntő szempont, de a kormány kíváncsi az emberek véleményére is, ezért február 15-től online nemzeti konzultáció indul.

Budapest, 2020. október 8. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Február 15-től indul az online nemzeti konzultáció

A járványügyi szakemberek véleménye továbbra is döntő szempont a kormány lépéseinek kialakításakor, de mindezek mellett az emberek véleményére is kíváncsi a kormány – írja összefoglalójában az Origo. Éppen ezért február 15-től online nemzeti konzultáció indul a nyitásról – mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint azért történt stagnálás a hazai járványügyi adatokban, mert a vírus mutáns törzsének a terjedése itthon is megjelent.

Két ütemben lehet nyitás itthon

Legalább két ütemben (március elején és április elején) lehet nyitás itthon, de ehhez mindenkinek be kell tartania a védelmi intézkedéseket – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Februárban és márciusban nagyobb arányban lehet majd beoltani az embereket, mivel a kormánynak szerződése van az oroszokkal és a kínaiakkal. Most kezdődik a regisztráció alapú oltás a legidősebb és legveszélyeztetettebb korosztállyal – tette hozzá.

Döntöttek az előfinanszírozásról

Több lépésben tette meg a kormány a gazdaság-újraindítási akciótervet, és ennek köszönhető, hogy a foglalkoztatottság megmaradt a korábbi szinten – mondta Gulyás Gergely. Egy válságkezelésnek nem feltétlenül kell együtt járnia a munkahelyek elvesztésével. Most 4 százalék körüli a munkanélküliségi ráta. A vendéglátóipari egységeknél az előfinanszírozásra áll át a kabinet.

Újabb segítséget kap a vendéglátóipar

Februárban a nyugdíjasok megkapják a 13. havi nyugdíj első negyedét. Indul a lakásfelújítási akcióterv is, valamint az 5 százalékos lakásáfa is érvényben marad – mondta a miniszter. Június 30-ig fennáll a hitelmoratórium – tette hozzá. Február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok bérlése után nem kell bérleti díjat fizetni étteremnek, kávézónak és edzőteremnek.

Indulnak az új uniós pályázatok

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy az uniós helyreállítási alap és a hétéves uniós költségvetéshez kapcsolódó első pályázatok február 15-én jelennek majd meg.

Csak a politikai haszonszerzés érdekli az ellenzéket

Az ellenzéknek a koronavírus-járvány során kitűzött célja a politikai haszonszerzés, semmi más nem érdekli az ellenzéket – mondta kérdésre Gulyás Gergely. Az ellenzék éppen ezért kelt bizalmatlanságot a vakcinákkal szemben – tette hozzá. Szerencsére egy felelősségteljes kormánya van az országnak, és egy felelőtlen ellenzéke, nem kéne cserélni – mondta Gulyás.

Nincs ok kételkedni a vakcinák hatékonyságában

Gulyás szólt arról, hogy a vajdasági magyarok egy része megkapta már a kínai vakcinát, és semmilyen mellékhatása nincsen, nincs ok kételkedni ezeknek a hatékonyságában.

A legsötétebb jövőkép, ha a Gyurcsány család visszatér a hatalomba

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre azt mondta, legjobb az lett volna, hogyha Dobrev Klára férje kormányzása alatt is elmondta volna az észrevételeit a különféle baloldali visszaélések kapcsán. Az ország számára a legsötétebb jövőkép, ha a Gyurcsány család visszatér a hatalomba.

Egy nap alatt 512 ezer embert tudnának beoltani

A jelenlegi tervek szerint két lépcsőben nyitna a kormány – mondta kérdésre Gulyás Gergely. Az oltási kapacitásokat illetően egy nap alatt 512 ezer embert tudnának beoltani – mondta a miniszter. A fő kérdés, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre – tette hozzá.

A kormány elfogadja a bírósági ítéleteket

A miniszter kérdésre azt mondta, hogyha nem lesz harmadik hulláma a járványnak, akkor lassan és fokozatosan lehet nyitni, és erről szeretnék megismerni az emberek véleményét. A kormány eddig is betartotta az Európai Bíróság ítéleteit, és ezért a CEU ügyében is olyan megoldást keresnek, amit más országoktól szó szerint át lehet venni.

Csak az ott dolgozók ehetnek az üzemi étkezdékben

Az üzemi étkezdék nyitva tartása teljesen rendben lévő, de csak a dolgozók ehetnek ott – mondta Gulyás Gergely. Szükség van egy védettségre igazoló okiratra a koronavírus esetében, egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen előnyök származnak majd ebből – mondta a miniszter.

A holland kormány intézményes rasszizmus miatt mondott le

Meglehetősen furcsa, hogy a rendszerváltást követően rablóprivatizációban meggazdagodott párt vezető alakulata kezdeményez vagyonnyilatkozati eljárást – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. A miniszter egy másik kérdésre azt mondta, hogy nem terveznek diplomáciai lépést egy olyan ország ellen (Hollandia), amelyiknek a kormánya intézményes rasszizmus miatt mondott le. Ha Hollandia képes megerősíteni a jogállami rendszerét, akkor felzárkózhatnak hozzánk.

 

Érdekes főpolgármesteri akció

Sokrétű a főpolgármesteri hatáskör öndefiníciója, így saját ízlése szerint hirdethet egy álhírportált is – mondta kérdésre Gulyás Gergely.

Ez teljesen magyar érdek

Minden tényszerű vita a jogállamiságról teljes mértékben érdeke a magyar és a lengyel félnek – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Érthető, hogy nem tetszik a hit-és erkölcstan Gyurcsányéknak

Egyáltalán nem meglepő, hogy a hit-és erkölcstan nem tetszik Gyurcsányéknak, mivel ha ilyen oktatás lenne egy általuk vezetett országban, az teljes mértékben kormányellenes propaganda lenne – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

Jogerős ítélet után kell távoznia a párttörténeti intézetnek

Az MSZMP párttörténeti intézetét már régen el kellett volna a Kossuth térről távolítani a Kúria épületéből – mondta egy másik kérdésre a miniszter. 31 évvel a rendszerváltoztatás után jogerős bírói ítélet után kell távoznia a Kúria épületéből az MSZMP jogutódjának – tette hozzá.

Ez nem megengedhető

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy nem az állam kontrollálja a szólásszabadságot, hanem globális techcégek. Ez nem megengedhető – tette hozzá. Rossz irányba tartanak ezek a folyamatok, de reméljük Közép-Európában nem nyernek teret ezek a tendenciák.

3,5 millió embert kellene beoltani

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy ha 400 ezer regisztrált fertőzött lesz, akkor lehet, hogy hárommillió fertőzött volt már. A társadalmi immunitás eléréséhez 3,5 millió ember beoltása kell, de van bizonytalansági tényező, mégpedig, hogy a megbetegedettek esetében mennyi ideig tart a védettség.

Ebben az esetben az orvosoknak kell döntenie

A miniszter kérdésre úgy válaszolt, hogy több esetben az orvosok szabad döntésére kell bízni, hogy egyes betegségeket hogyan súlyoznak, és ennek alapján kit oltanak be hamarabb.

Lesznek EB-meccsek Budapesten

Budapesten lesznek Európa-bajnoki mérkőzések – mondta kérdésre Gulyás Gergely. A magyar kormány egyelőre nem döntött az időszámítás kérdésében.

AstraZeneca-vakcina is érkezhet

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bízik benne, hogy a hétvégén érkezhet AstraZeneca-vakcina, és ha az OGYÉI jóváhagyja, akkor lehet oltani vele. A Szputnyik vakcinával is hasonló a helyzet – tette hozzá.

„Szalay-Bobrovniczky Vince kiváló munkát végez”

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár nyolc évvel ezelőtt karambolozott, és az osztrák hatóságok nem állapították meg a felelősségét, és a biztosító is fizetett, tehát nem vezethetett ittasan. Semmilyen intézkedésre nem látok okot, Szalay-Bobrovniczky Vince kiváló munkát végez – tette hozzá.

Megvizsgálják a kínai vakcinát is

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kínai vakcina beszerzéséhez szükséges engedélyt egyszerűsítették, de később értelemszerűen teljes mértékben megvizsgálják a beérkezett oltóanyagot.

A háziorvosok is megkapják az emelt béreket

A miniszter kérdésre válaszolt elmondta, hogy a kormány csatlakozott az uniós nyilatkozathoz, miszerint elítélik Navalnij letartóztatását. A háziorvosi praxisközösségek esetében 2021. február közepére jelennek meg a béremelési szabályok, értelemszerűen január elsejétől kapják majd az emelt bért – mondta egy másik kérdésre.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában