Ország-világ

2020.08.06. 10:53

Kormányinfó: Magyarországon stagnál az aktív fertőzöttek száma (videó)

Gulyás Gergely szerint eredményes volt a védekezés, mert mindenki józan ésszel mérte fel a helyzetet.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 9-én.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfó közölte: a járványhelyzet romlik az európai országok többségében, ám Magyarországon hosszabb ideje 500 és 600 között stagnál az aktív esetek száma. A tárcavezető ismertette a kabinet azon döntését is, amellyel a zeneipar helyzetén kívánnak javítani. Pénzügyi forráshoz juthatnak a hazai és külhoni magyar zenekarok, a klubok, fellépőhelyek, és a fesztiválszervezők is – írja a Magyar Nemzet.

Jelentős támogatás a zeneiparnak

A kormány újabb zeneipari támogatási csomagról döntött – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Főként a fesztiválszervezők és a könnyűzenei klubok támogatásának a kérdése volt napirenden

– emelte ki. A szóvivő úgy tájékoztatott, hogy egy 5,3 milliárd forintos keretből valósulhatnak meg úgynevezett raktárkoncertek, valamint 800 millió forint erejéig támogatják a keretösszegből a cigány muzsikusokat is.

Ezenfelül a zeneipari szereplőknek rendelkezésre áll egy további 2,12 milliárdos keret.

Ebből a kisebb vidéki, zenei színpadok kaphatnak egyenként maximum 9 millió forintos támogatást. A nagyobb klubok 30 millió forintra pályázhatnak, amelyből 10-10 koncertet rendezhetnek meg. Emellett a határon túli magyar zenekarok is részesülhetnek a támogatásból. A fesztiválipar is jelentős károkat szenvedett el, így a részükre a rendezvényeket szervező cégeknek is juttatnak támogatást.

A kormányszóvivő kiemelte, hogy a megtartható rendezvényeket a szabályok figyelembe vételével lehet meghirdetni, így például figyelembe kell venni az 500 fős limitet. Ennek kapcsán elhangzott: ma nehéz több hetes, vagy hónapos távlatokban gondolkodni,

senki nem tudja megmondani, hogy hazánk vírusmentes tud-e maradni.

Az eddig szabályok idehaza beváltak, a helyzet változásától függően lehet enyhíteni vagy szigorítani.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva kifejtette: az úgynevezett raktárkoncerteken nézők beengedésére nem lesz mód.

Így tartjuk a legbiztonságosabbnak – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

Hozzátette: az Antenna Hungaria biztosít majd egy alap infrastruktúrát, emellett minden zenekar viheti a saját szakembereit is, a koncerteket streamelni fogják, online lesznek elérhetőek.

A szóvivő beszélt arról is, hogy

összesen 150 koncertről van szó.

Szentkirályi Alexandra elmondta azt is, hogy zenei producerekkel, fesztiválszervezőkkel egyeztetnek a fellépők személyéről. A támogatottak köre bővülni fog, folyamatban vannak a tárgyalások.

Koronavírus és munkahely-teremtés

A járványhelyzet romlik az európai országok többségében, van ahol drámai a fertőzöttek számának növekedése – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyán Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kiemelte: Spanyolország esetében ezért úgy döntött a kabinet, hogy zöldről sárgára változtatja az ország minősítését.

A tárcavezető elmondta: Magyarországon hosszabb ideje 500 és 600 között stagnál az aktív esetek száma. Ma 534 aktív eset van országszerte, ebből 185 fertőzöttet Budapesten, 349 pedig vidéken regisztráltak.

Azért volt eredményes a védekezés a járvány első hullámának idején, mert mindenki józan ésszel mérte fel a helyzetet, és ennek megfelelően viselkedett.

Az augusztus 20-i tűzijáték például megtartható lenne a jelenlegi szabályok szerint, de azért mondtuk le, mert úgy gondoltuk, hogy fokozott óvatosságra van szükség – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A munkahely-teremtés kapcsán rámutatott, hogy

ma 4 millió 472 ezren dolgoznak Magyarországon, tehát tovább emelkedett a foglalkoztatottak létszáma.

Még nem értük el az egy évvel ezelőtti számot, de a néhány tízezres különbséget hamarosan sikerül behozni – tette hozzá.

A BCG oltás koronavírus elleni hatékonysága kapcsán Gulyás Gergely kérdésre válaszolva felidézte: ellentétes szakvélemények állnak rendelkezésre, de Magyarországon 1954-től van kötelező oltás, tehát a legveszélyeztetettebb korosztály pont nem kapott ilyet.

Éppen ezért nehéz szoros összefüggést feltételezni a BCG vakcina és az alacsony járványgörbe között – fogalmazott a miniszter.

Migráció és a libanoni katasztrófa

Annak kapcsán, hogy augusztus 4-én erőszakos migránsok próbáltak betörni az országba, Gulyás Gergely jelezte:

nem zárható ki, hogy a határ fenyegetettsége romlani fog a következő hetekben, hónapokban.

A kormány döntött arról is, hogy azonnali segítségként egymillió eurót juttat el a szír katolikus egyháznak a libanoni robbanás következményeinek enyhítése érdekében – közölte a miniszter, hozzátéve: a pénz a mai napon meg fog érkezni. Magyar áldozatról nem tudni – húzta alá a miniszter.

Gyurcsány megfenyegette a jobboldali közösséget

A Magyar Nemzet kérdésre, miszerint az elmúlt hetekben felerősödtek a jobboldali szavazókat ért sértő minősítgetések az ellenzék részéről, Gulyás Gergely elmondta:

a magyar belpolitikai ügyekben a kormány nem tart igényt az EU segítségére.

A tárcavezető annak kapcsán mondta ezt, hogy Gyurcsány Ferenc a napokban megfenyegette a jobboldali közösséget és Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendezőt, az EU felháborodása azonban – ezúttal is – elmaradt.

Az ilyen jellegű fenyegetőzés mindig a gyengeség jele

– értékelt a tárcavezető.

Hozzátette: „Karácsony főpolgármestertől higgadtságot, Gyurcsány Ferenctől józanságot kérünk, reggel, délben meg este, vagy hogy ő is értse, reggel éjjel meg este.„

Gyurcsány Ferenc kijelentésével kapcsolatban egy másik újságírói kérdés is elhangzott, amelyre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette: személyes véleménye szerint, ha ma valaki a magyar közélet ellenzéki oldalára tekint, akkor egy percig sem lehet kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc a viszonyítási pont.

Nem kell azon csodálkozni, hogy a Momentum politikusai számára is Gyurcsány Ferenc fenyegető szavai jelentik a mércét – mondta a tárcavezető.

A Magyar Nemzet kíváncsi volt arra is, mit gondol a miniszter arról, hogy Ukrajna, vörösnek, azaz fokozottan veszélyesnek minősítette Magyarországot járványügyi szempontból.

Gulyás Gergely úgy felelt: Ukrajna szuverén állam, olyan döntést hoz, amilyet akar. Hozzátette,

az egymillió főre jutó aktív esetek száma Ukrajnában 762, míg Magyarországon 54.

Ha ez a döntés azzal jár, hogy ukránok nem jönnek Magyarországra, akkor a lépés a járványügyi védekezés szempontjából üdvözlendő – fogalmazott.

A komolyabb felkészülést igénylő, őszi nagy futóversenyek, például az UltraBalaton megtartásával kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely jelezte: egyelőre nincs terv, ma arra tudnak garanciát adni, hogy a jelenlegi szabályok augusztus végéig tarthatók.

Újra és újra értékelni kell a helyzetet ahhoz, hogy felelős döntést hozhassunk. Őszi rendezvények megszervezéséről így majd csak szeptemberben tudunk dönteni – mondta.

Lánchíd-ügy és pesti úti idősek otthona

A Magyar Nemzetnek a Lánchíd felújítását érintő kérdésére a miniszter azt mondta: továbbra is

drukkol a kormány, és reméli, sikerül a fővárosnak túljutnia a közbeszerzési eljárás következő szakaszán.

Hozzátette, a Közbeszerzési Hatóság segített, amikor rámutatott a tender jogsértő rendelkezéseire, amire egyébként „egy joghallgató is körülbelül tíz perc alatt rájött volna”.

Újságírói kérdésre a tárcavezető kijelentette: a főpolgármester, a saját és csapata az inkompetenciáját a kormányra, vagy olyan gazdasági körökre próbálja hárítani, akikről azt reméli, hogy ezek emlegetése egyfajta fügefalevelet biztosít, elfedve a saját inkompetenciáját.

A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy Karácsony az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, hogy Mészáros Lőrinc cégei újíthatják fel a Lánchidat.

Hogy alkalmasnak tartja-e a miniszter a fővárost a Lánchíd felújítására, elmondta: nagyon nagy hit kell ehhez, az eddigiek alapján.

A Pesti Úti Idősotthonban feltárt hiányosságokat firtató kérdésre azt mondta Gulyás Gergely: Ha a fővárosi önkormányzat nem tudja fenntartani az intézményt, adja át a kormánynak, egy alapítványnak vagy az egyházaknak.

Valakinek, aki képes működtetni az idősotthont – emelte ki.

M0-ás és mátrai erőmű

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy van-e már valamilyen eredménye annak a független szakértői vizsgálatnak, amit a hídon végeznek, elmondta: jelenleg is folyamatban van a vizsgálat. Ennek során arra kell egyértelmű választ adni, hogy hibázott-e a kivitelező, vagy a kiírás volt hibás.

Mindkét esetben felelősöket akarunk látni – hangsúlyozta. Arra pedig, hogy mikor lehet újra használni az M0-st, elhangzott, hogy nem szeretnének olyan időpontokat mondani, amit nem tudnak pontosan betartani.

Arra a kérdésre, hogy a Mátrai Erőmű miért nincs kormányzati tulajdonban, a miniszter elmondta, hogy már évekkel ezelőtt felmerült az ötlet, de végül másnak adta el a német tulajdonos az erőművet.

A hazai villamosenergia-termelés 16 százalékát ez az létesítmény adja, ami a hozzá tartozó ipari parkkal együtt mintegy tízezer embernek ad munkát – fűzte hozzá.

A Székesfehérváron létesülő katonai kollégium kapcsán elhangzott, hogy a létesítés előkészületei a tervek szerint folynak, amit nem befolyásol a vírushelyzet.

A kormányzati, pályázati támogatások megítélésére vonatkozó kérdésre a miniszter úgy felelt, sem előnyt sem hátrányt nem jelenthet az, ha valaki közéleti szerepet is vállal, ám ezzel kapcsolatban figyelni kell a látszatra is.

Nyilván a Színház -és Filmművészeti Egyetem éveit sokféleképpen lehet értékelni, de a kormánnyal szemben álló művészek között is konszenzus van abban, hogy alapvető változtatásokra van szükség – mondta Gulyás.

Kiemelte:

van egy kuratórium, ami nem vádolható sem pártossággal, sem azzal, hogy nem elismert szakemberek dolgoznának benne.

Adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy dolgozzanak és egy év múlva vissza lehet térni arra, hogy jót tett-e ez a képzésnek vagy nem – fejtette ki arra a tárcavezető arra a kérdésre, hogy létrejöhet-e konstruktív együttműködés az ott tanulók vagy ott dolgozók között annak fényében, hogy elutasítják a kuratóriumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában