Ország-világ

2021.03.11. 12:56

Müller Cecília: még nem számíthatunk a fertőzések csökkenésére (videó)

Elsősorban a legidősebbeket kell beoltani, ezért a tiszti főorvos ismét levelet küld azoknak, aki még nem regisztráltak – hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

György István, az oltási munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy a járvány harmadik hulláma gyors felszálló ágban van. Az oltási tervnek megfelelően zajlik az oltások beadása, és már az EU-ban a második helyen állunk az átoltottságot tekintve.

Február vége óta félmillió embert sikerült beoltani

- tette hozzá.

A következő napokban az idősek oltása folytatódik, vannak olyan 80 év feletti regisztráltak, akik még nem kaptak oltást – mondta György. A háziorvosoknak a legidősebbek oltásáról kell gondoskodniuk – tette hozzá.

Minden eddiginél több vakcinát használnak fel a héten az idősek oltására, praxisonként 20-20 főt tudnak beoltani AstraZeneca-vakcinával. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer vakcinákkal oltják az időseket, a háziorvosok 24-24 főt küldhetnek. A Moderna-vakcinával is folytatódik az oltások – mondta György..

Megkezdődött a védekezésben részt vevő rendvédelmi szervek oltása is – mondta György István. A honvédség a saját oltópontjain végzi az oltásokat, míg a többiek a kórházi oltópontokon kapnak.

Több mint 500 ezer oltás beadására van lehetőség a következő héten

- mondta György István.

Az oltási központ vezetője további regisztrációra bíztatott.

606-an nem viseltek maszkot

606 személlyel intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt – mondta Kiss Róbert. Az intézkedéseket nézve nőtt a maszkviselési szabályok megsértőinek száma – tette hozzá. Mindenki tartsa be a védelmi szabályokat. Március 8-tól valamennyi közterületen viselni kell a maszkot – emlékeztetett a rendőr alezredes.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a kijárási tilalmat 260-an szegték meg. 62 rendőri intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt. A rendőr alezredes közölte, hogy szerdán 7893 hatósági házi karantént rendeltek el.

Soha nem látott adatok

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy egy éve nyilvánították világjárvánnyá a koronavírus-járványt a WHO szakemberei. Olyan magasak a harmadik hullám felszálló szakaszának adatai, amiket korábban nem tapasztaltak – tette hozzá.

Már több mint 128 ezren vannak az aktív fertőzöttek. Február 18-án jelentették be a harmadik hullám kezdetét. A kórházban ápoltak száma azóta a duplájára, míg a lélegeztetettek száma a háromszorosára nőtt. Ezt a nagyfokú terjedést meg kell állítani

– mondta Müller Cecília.

Egyrészt el kell kerülni a fertőződést a higiéniai szabályok betartásával, valamint a védőoltások beadásával növelni kell a védett személyek számát.

A legnagyobb kockázati csoportot kell védeni

- tette hozzá. Müller Cecília ismételten levelet ír az időseknek, hogy akik nem regisztráltak, azok oltakozzanak. A családtagok se bizonytalanítsák el az időseket – kérte. Jellemzően minden héten rendelkezésre állnak különféle vakcinák.

Meg kell menteni azokat a honfitásainkat, akiknél szövődményesen zajlik a betegség.

Így érkeznek a vakcinák

Müller Cecília szólt arról is, hogy az áldozatok között is egyre több fiatal található. Nekünk is alkalmazkodni azokhoz az új ismeretekhez, amivel sikeresebbé tudjuk tenni a védekezést. Az oltóanyagok beszállítása zajlik, de nem az ütemterv szerint.

55 200 adag Astrazeneca vakcina érkezett csütörtökön, de a következő időszakban lényegesen kevesebb fog érkezni.

Igyekezni kell olyan vakcinabeszerzési lehetőséget feltárni, ami hatásos és biztonságos, hogy minél többen oltakozzanak. 450 ezer Sinofarm vakcina érkezett – tette hozzá.

A brit mutáns vonatkozásában a klinikai tünetek megegyeznek a korábban megismert vírussal, de sokkal gyorsabban zajlik a rosszabbodás üteme is

- ismertette az országos tisztifőorvos. Ha időben orvoshoz fordulnak, akkor a háziorvos is megtudja rendelni a faviravipir gyógyszert – mondta Müller Cecília. A plazma terápiához hasonló gyógyszer áll rendelkezésre a kórházakban – tette hozzá.

A legtöbb új fertőzött a 40-49 éves korosztályból került ki

Több mint 35 ezer pozitív embert azonosítottak a múlt héten, az átlagéletkoruk 44 év volt, és a többségük nő – ismertette Müller Cecília. A 40-49 éves korcsoportban 23 százalék volt az aránya az új fertőzötteknek, a 30-39 éves korosztályban 13 százalék volt az új megbetegedési arány.

A tiszti főorvos elmondta, hogy 3100 település érintett a koronavírus-fertőzésben. Az összes új fertőzött 36 százalékát a közép-magyarországi régióból azonosították. A legkevesebb új eset Zala megyében volt.

Müller Cecília végezetül elmondta, hogy 1,6 millió 60 év feletti regisztrált. Türelmet kért mindenkitől, aki védőoltásra vár.

Az élő közvetítést itt tudja megtekinteni:

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában