Ország-világ

2021.07.01. 15:06

Kövér László több millió forintra büntette Gyurcsányt és Szabó Tímeát

Fegyelmi vétségek miatt Gyurcsány Ferenc fizetését (DK) egyhavi tiszteletdíjának megfelelő összeggel, mintegy 2,4 millió forinttal, Szabó Tímea (Párbeszéd) fizetését pedig négyhavi tiszteletdíjának megfelelő összeggel, több mint 9,6 millió forinttal csökkentette Kövér László házelnök.

Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 14-én.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Az MTI-nek csütörtökön elküldött házelnöki döntés Gyurcsány Ferenc büntetését azzal indokolta:

a DK elnök-frakcióvezetője az Országgyűlés június 14-i ülésnapján napirend előtti felszólalására reagáló Dömötör Csaba parlamenti államtitkár hozzászólását folyamatos bekiabálásokkal kísérte, és ezekkel többször felszólítás ellenére sem hagyott fel.

„Többször figyelmeztettem a képviselőt, hogy hagyjon fel a magatartásával. Gyurcsány Ferenc azonban ennek nem tett eleget, a figyelmeztetést többször is vitatta, végül miután megkértem arra, hogy felhívásaimat ne vitassa, tekintve, hogy a házszabályi rendelkezések alapján az ülést én vezetem, azt a sértő kijelentést tette, hogy 'Elég szégyen ez Országháznak' ” – írta szerdán kelt döntésében Kövér László.

A házelnök szerint Gyurcsány Ferenc magatartása kirívó mértékben zavaró volt, és a képviselő közbeszólása egyúttal az ülésvezetés kifogásolását is megvalósította.

Ezért az Országgyűlés elnöke Gyurcsány Ferenc fizetésének a képviselő egyhavi tiszteletdíja összegével megegyező mértékű, azaz 2 421 600 forinttal történő csökkentését rendelte el.

Kövér László a Párbeszéd frakcióvezetőjének esetében azért rendelt el tiszteletdíj-csökkentést, mert Szabó Tímea az Országgyűlés június 15-i ülésnapján a napirend előtti felszólalására reagáló Dömötör Csaba parlamenti államtitkár hozzászólása közben felment a szónoki emelvényre és annak külső oldalára, az ülésterem felé kiterítve egy molinót helyezett el. Ezen vörös körben a „FIDESZ” felirat, fölötte a Kínai Népköztársaság zászlajában található csillagok szerepeltek.

A képviselő az ülést vezető elnök felszólítása ellenére sem távolította el a molinót, annak kifüggesztését követően visszatért üléshelyére, így az ülést vezető elnök a fegyelmi eljárás megindítását helyezte kilátásba – írta döntésében Kövér László.

Azt is a hozzátette: az eset miatt az államtitkár felszólalását félbe kellett szakítani, majd miután ismét szót kapott, hozzászólását a képviselő folyamatos bekiabálása kísérte, az ülést vezető elnök ismételt figyelmeztetése ellenére.

A házelnök ezért Szabó Tímea esetében elrendelte a képviselő fizetésének négyhavi tiszteletdíjnak megfelelő összeggel, 9 686 400 forinttal történő csökkentését.

Borítókép: Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában