Ország-világ

2021.01.27. 20:53

Kövekkel támadtak rendőrökre Párizs migránsnegyedében (videó)

Franciaországban egyre rosszabb a közbiztonság, szinte nem telik el nap anélkül, hogy ne történne valamilyen durva agresszió.

Franciaországban egyre rosszabb a közbiztonság, szinte nem telik el nap anélkül, hogy ne történne valamilyen durva agresszió. Az egész világot megrázta az októberben lefejezett tanár, Samuel Paty tragédiája és sajnos a pedagógusok fenyegetettsége azóta is jelen van – írja a V4NA Hírügynökség.

A legutóbbi eset a francia-német határ mentén fekvő történelmi városban, Mulhouse-ban történt, ahol egy óvodába bement két szülő és a gyerekek szeme láttára halálosan megfenyegették az intézmény vezetőjét. A Le Figaro információi alapján a szülőket az dühítette fel, hogy az óvoda vezetője jelentette a hatóságoknak, hogy véleménye szerint az egyik kisgyerekkel nem megfelelően bánnak a szülei. A házaspár, mikor tudomásukra jutott, hogy mi történt, elment az óvodába és halálosan megfenyegették a nevelőt. Mindkét szülőt őrizetbe vették, de az asszonyt kisvártatva elengedték, mivel állapotos, a jogi eljárás alól ez azonban nem menti fel. Tettükért a szülők akár több hónapos börtönbüntetést és 7500 eurós pénzbírságot is kaphatnak.

A történtekkel kapcsolatban megszólalt Mulhouse polgármestere, Michèle Lutz is, aki teljes mértékben támogatja a megfenyegetett óvodavezetőt és kijelentette, hogy az ehhez hasonló erőszakos cselekedeteknek nincs helye a Francia Köztársaság egyik intézményében sem.

A település vezetője a sajtónak elmondta, hogy manapság néhány szülő egész egyszerűen már nem veszi figyelembe a köztársaság értékeit és reméli, hogy a kiszabott szankció a történtekkel arányos lesz majd.

Az SNUipp-FSU pedagógus szakszervezet titkára, Ghislaine Umhauer elmondása alapján alig pár hét leforgása alatt több jelentést is kaptak a tanárokra támadó szülőkről, akik már nem tartanak tiszteletben semmiféle határt, megkérdőjelezik a pedagógusok munkáját és módszereiket.

Ám nem csak a tanárok vannak kiszolgáltatott helyzetben Franciaországban, egyre több a rendőrök elleni erőszakos támadás is. A fővárossal szomszédos Seine-Saint-Denis megyében lévő Pantin nevű településen egy rap klipet forgató banda kövekkel dobált meg egy rendőrautót, amikor a rendőrök igazoltatni akartak egy száguldozó sofőrt. A Le Figaro értesülései szerint a rendőrök kiszálltak a rendőrautóból, de ekkor körülvették őket a videoklip forgatás résztvevői, szemmel láthatóan fenyegetően viselkedtek. Végül gyorsan sikerült visszaszállniuk az autóba, de a felvételen látszik, hogy az egyik támadó akkora kővel üti a rendőrautó oldalát, amit csak két kézzel tud felemelni.

Három hete hasonló támadás történt szintén Seine-Saint-Denis megyében, Aulnay-sous-Bois településen, ahol két motoros rendőr akart igazoltatni egy sofőrt, aki azt mondta, hogy elmegy a közelben lévő irataiért, de a papírok helyett többedmagával tért vissza és alaposan helybenhagyták a járőröket, egyiküknek kificamodott a válla, a másik rendőrnek pedig több bordája is elrepedt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában