közös hang

2018.11.29. 23:12

Kovács Zoltán: közép-európai identitás van kialakulóban

Olyan öröksége van a régió országainak, amely miatt hasonlóan látnak dolgokat.

Kialakulóban van egy közép-európai identitás, mert Közép-Európában mindig is voltak olyan társadalmi, gazdasági, intézményes szempontok, amelyek különböztek a nyugat-európaiaktól – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtök este az M1 aktuális csatornán.

Kovács Zoltán hozzáfűzte: ennek jó leképezése a visegrádi együttműködés. Olyan öröksége van a régió országainak – mondta a kormányszóvivő, aki bizonyos szempontból az ötven év kommunizmust is ide sorolta -, amely miatt hasonlóan látnak dolgokat.

Meglátása szerint bár sokat segített a közös hang megtalálásában a migrációs válság 2015-ben, egyre több társadalmi, gazdasági és intézményes szempont teszi lehetővé, hogy a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) közösen szóljanak, szorgalmazva, egyenrangúként fogadják el őket.

Hozzátette: a közép-európai identitás kialakulását több felmérés is alátámasztja.

Kovács Zoltán azzal összefüggésben beszélt erről, hogy a szlovák parlament a nap folyamán határozatban utasította el az ENSZ globális migrációs csomagját. A kormányszóvivő szerint ez a szöveg intézményesítené az illegális migrációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában