Javuló közbiztonság

2018.03.17. 18:38

A korábbi támogatás sokszorosát kapja a polgárőrség

Felértékelődött a polgárőrség szerepe abban, hogy "gyermekeink és unokáink időszakában" is fennmaradjon az a nyugalom és biztonság, amely napjainkban Magyarországot jellemzi - fejtette ki Hoppál Péter szombaton az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) pécsi közgyűlésén.

Röszke, 2015. január 9. Bicskei Mihály polgárõr egy erdõsávot figyel Röszke határában, ahol Szerbia felõli illegális határátlépõket keres 2015. január 9-én. A menekültek embercsempészek segítségével lépik át Magyarország határát, amely egyben az EU schengeni határvonala is. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kultúráért felelős államtitkár méltatta a polgárőrök önkéntes tevékenységét és köszönetet mondott a polgárőrszervezetek munkájáért.

A migrációs válságra is utalva a politikus egyúttal a kormány, a rendőrség és a polgárőrség egymásrautaltságát, illetve széleskörű – megfogalmazása szerint – történelmi együttműködésének fontosságát, valamint hazafias helytállását hangsúlyozta.

A polgárőrök tevékenységéről kijelentette: az „a legmagasabb hazafias cselekedetek egyike, önök a márciusi ifjak mai utódai”.

„Nem babra megy a játék”

- fogalmazott az illegális bevándorlás következtében ellátandó határvédelmi feladatokra is utalva Hoppál Péter, majd hangsúlyozta, hogy „a kulturális önazonosságunk védelméről van szó”.

Baranyára térve szólt arról, hogy a megyei polgárőr szervezetek állami támogatása és gépjármú-flottája az elmúlt hét évben megháromszorozódott, ezzel egyidejűleg harmadára esett vissza a bűncselekmények száma.

A korábbi támogatás sokszorosát kapja a polgárőrség

Túrós András, az OPSZ elnöke a szervezet 2011 és 2017 közötti időszakát beszámolójában a polgárőrség aranykorának nevezte.  Új polgárőrtörvény született 2012-ben, a kormányzati támogatás többszörösére nőtt, a technikai ellátás területén „mennyiségi és minőségi robbanás történt”, hatékonyabbá vált a szakmai munka, a polgárőrök a kis- és közepes településeken a közbiztonság védelmének nélkülözhetetlen szereplői lettek – sorolta.

Túrós András szerint a 2010-es kormányváltás előtt súlyos gondok voltak Magyarország közbiztonságával, erre példaként a roma lakosság elleni támadásokat és a külterületi jogsértések nagy számát hozta fel. Ezzel szemben a jelenlegi helyzetről úgy fogalmazott:

„Magyarország közbiztonsága az elmúlt 28 évben soha nem volt ilyen kiegyensúlyozott és jó.”

A tavaly több mint 9 millió szolgálati órát teljesítő OPSZ 2012-től évente egymilliárd 50 millió forintos állami működési támogatást kap. Ennek döntő részét a megyei szövetségek és egyesületek kapják meg – részletezte. Megjegyezte: 2010 előtt 20 év alatt mintegy kétmilliárd forint volt az állami szervek által nyújtott összes támogatás összege.

A szervezet elnöke a technikai ellátottságra térve közölte: a kormány 570 új terepjárót, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 1200 kerékpárt és 150 segédmotor-kerékpárt, valamint 32 ezer láthatósági mellényt biztosított az egyesületek részére.

A polgárőrök részt vesznek a határvédelemben – ismertette Túrós András, aki a jövőbeli célokról azt mondta, hogy szeretnék megőrizni a közbiztonságot és több programjuk mellett folytatni kívánják a klasszikus közterületi-külterületi szolgálatot.

Borítóképünk illusztráció, rajta határvédelmi feladatot ellátó polgárőr Röszke határában 2015 januárjában

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában