görög gondok

2020.05.13. 09:05

Kiszipolyozzák a szigetet a migránsok

Kivágják az olajfákat, leölik a helybéliek állatait.

Pireusz, 2020. május 4. A koronavírus-járvány miatt többnyire védõmaszkot viselõ illegális bevándorlók buszra várnak, miután Leszbosz szigetérõl Pireusz kikötõjébe érkeztek 2020. május 4-én. A görög hatóságok 400 migránst, fõként családokat költöztetnek át a görög szárazföldre a leszboszi Moriában lévõ túlzsúfolt befogadótáborból. MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Forrás: MTI/AP

Fotó: Pétrosz Jannakurisz

Több kép kering a közösségi oldalakon, melyek azt bizonyítják, hogy a görög szigeteken elhelyezett migránsok felélik a szigetlakók összes erőforrását, levágják állataikat és eltüzelik az olajfa-ligeteket – írja a V4NA.

Az elmúlt hónapok során rengeteg felvétel került elő a migránstáborokban történt zavargásokról és gyújtogatásokról, és ezért kevesebb nyilvánosságot kaptak azok a képek, melyek a tábor mindennapi életéről készültek.

Ilyen például ez a Twitteren megosztott kép, mely egy illegális „hentesüzletet” mutat be. Számos hasonló kép keringett a görög médiában év elején, egy hentesüzletről, ami lopott állatok tetemeit dolgozta fel mindenféle engedély nélkül, és amit egy 16 éves „hentes” hamis személyi adatokkal működtetett.

A rendőrség be is záratta az „üzletet” és megállapította, hogy a „tulajdonos” Moria vidéki területeiről lopta boltjához az állatokat. Egy szemtanú, Makis Pavlellis arról is beszámol, hogy látta, ahogy a bevándorlók betörnek az apja földjére és rövid üldözés után „leszúrták az állatokat. A kecske, amit megöltek három gidával volt vemhes”. A célközönség azon helyiekből áll, akik „meggazdagodnak az NGO-k miatt a mi kárunkra”, fogalmazott Pavlellis.

De nem csak az állatok estek áldozatul a történetben, hiszen a görög olajligetek is felhasználásra kerültek. A Greek City Times hívta fel rá a figyelmet, hogy mintegy ötezer olajfát vágtak ki a Moria tábor illegális bevándorlói. A 65-80 év körüli fák kivágása hatalmas bevételkiesés a helyi lakosoknak, hiszen sokaknak ebből származik az elsődleges bevételforrásuk és Görögország éves szinten majdnem 650 millió eurót nyer csak az oliva-exportból.

A szigeten működő Moria Corona Awareness Team gyorsan a menekültek segítségére sietett Facebook-bejegyzésében, melyben elmondja, hogy a táborlakók többsége nem ilyen, és a fák kivágása a Moriában működő pékségek műve lehet, akiknek fára van szükségük, hogy kenyeret süssenek. Hozzáteszik, azt nem tudják, hogy ezek a „pékek” rendelkeznek-e engedéllyel vagy sem.

Az egyik legélesebben kritizált aspektus mégis az a tény, hogy az illegális migránsok többsége még csak nem is szír, és 90 százalékuk nem háború-sújtotta országból származik, hanem gazdasági menekültként érkezik az országba.

Ezek tükrében nem csoda, hogy több helyen tiltakozások törtek ki, amikor megkezdték a bevándorlók áthelyezését szárazföldi központokba. Az ország szárazföldi táborainak környékén egyébként szintén feszült a helyzet. Több farmer is arról számolt be, hogy a migránsok lopnak a földjeikről, leszedik a termést, ha pedig szólni akarnak nekik, akkor késsel támadnak rájuk.

Borítókép: illusztráció / A koronavírus-járvány miatt többnyire védőmaszkot viselő illegális bevándorlók buszra várnak, miután Leszbosz szigetéről Pireusz kikötőjébe érkeztek 2020. május 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában