Járvány

2021.11.29. 14:03

Kimutatták az omikron variánst Ausztriában, Portugáliában és Skóciában is

Az új vírusvariáns a WHO szerint nagy kockázatot jelent a járványban, de az oltottaknak várhatóan csak enyhébb megbetegedést okoz majd.

Az osztrák Tirol tartományban olyan személynél azonosították a fertőzést, aki nemrégiben járt Dél-Afrikában

- közölte a bécsi kormány hétfőn.

„Most már rendelkezünk a szükséges eredményekkel ahhoz, hogy megerősíthessük”, hogy a szombaton észlelt gyanús eset a B.1.1.529-es változat (omikron variáns) – tájékoztatott az egészségügyi minisztérium. Ausztria már pénteken lezárta határait számos dél-afrikai országból érkező utazó előtt.

Portugália hétfőn 13 esetben igazolta a koronavírus omikron változatát. Valamennyi diagnosztizált eset a lisszaboni Belenenses SAD labdarúgóklub játékosaihoz és munkatársaihoz köthető, miután az egyik játékos nemrégiben tért vissza Dél-Afrikából 

– számolt be a helyi egészségügyi hatóság, a DGS. A fertőzés gyanújáról már a hét végén beszámoltak a portugál hatóságok, hétfőn pedig az INSA (országos egészségügyi intézet) bejelentette, hogy mind a 13 labdarúgónál „az aggasztó omikron változatot” igazolták.

Az új vírusvariánst, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint valószínűleg világszerte terjed, a Belenenses szombati, Benfica elleni Primeira Liga-mérkőzése után regisztrálták. A mérkőzés úgy kezdődött, hogy csak kilenc Belenenses-játékos volt a pályán, mert a többiek karanténba vonultak. A félidő után csak heten tértek vissza a pályára. A mérkőzést két perccel a második félidő után félbeszakították, amikor a Benfica már 7-0-ra vezetett.

Több omikron variánssal fertőzöttet szűrtek ki Skóciában is, néhányuknak nem volt köze külföldi utazásokhoz – közölte a skót kormány hétfőn.

A tájékoztatás szerint a hat újabb fertőzött mindegyikének kapcsolatait felkutatják, hogy megállapítsák a vírus eredetét. Négy esetet találtak Lanarkshire területén, kettőt pedig Glasgow nagy részén. Ezzel kilencre emelkedett az omikron változattal fertőzöttek száma.

John Swinney skót miniszterelnök-helyettes szerint az esetek egy részének nem volt köze Afrikába utazó emberekhez. Úgy vélekedett, hogy ez nyilvánvalóan további kihívásokat jelent az omikron terjedésének megállításához.

Az omikron variáns három másik esetét már kimutatták Angliában, Nottingham városában (Közép-Anglia), Chelmsfordban (Kelet-London) és egy olyan személynél, aki Londonba utazott, de azóta elhagyta Nagy-Britanniát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában