Igazságszolgáltatás

2018.02.22. 12:04

Kilenc évre ítélték a volt barátnőjét lúggal leöntő orvost

A szabadságvesztés kiszabásán túl végleg eltiltotta orvosi hivatásától a Fővárosi Ítélőtábla azt a férfit, aki 2013-ban elkábította volt barátnőjét és altestére lúgot öntött, maradandó, életveszélyes sérüléseket okozva ezzel. Az ügy a Kúrián folytatódik harmadfokon.

Forrás: mti

Miután az ügyben az elsőfokú ítélethez képest újonnan felmerült bűncselekmények, például magánlaksértés és személyi szabadság megsértése miatt is bűnösnek mondták ki másodfokon az orvost, lehetőség nyílt a fellebbezésre.

Az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért, illetve az ítélet hatályon kívül helyezéséért fellebbezett, így a tábla döntése nem jogerős. Az ügy a Kúrián folytatódik harmadfokon.

Az eljárás adatai szerint B. Krisztián, a vádbeli cselekmény idején kórházigazgatóként dolgozó férfi 2013. március 12-én reggel arcát eltakaró biciblis sisakban volt szeretőjének lakására ment. A nőt szakszerűen, injekcióban adagolt szerekkel elkábította, majd lúggal súlyos, másod-harmadfokú égési sérüléseket okozott intim testrészén.

A megvádolt orvos az eljárás során következetesen tagadta bűnösségét, a sértett pedig nem ismerte fel, nem tudta azonosítani a támadóját.

Bevezetik a 2013-ban volt barátnőjét lúggal leöntő és bántalmazó orvost (k) a tárgyalóterembe 2018. február 22-én
Forrás: MTI Fotó | Fotós: Balogh Zoltán

Az elsőfokú bíróság maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés és kifosztás miatt négy évre ítélte a vádlottat. Másodfokon az ítélőtábla életveszélyes testi sértés és más bűncselekmények miatt – nem jogerősen – kilenc évet szabott ki az orvosra. A múlt év nyarán azonban a Kúria a bizonyítás hiányosságaira hivatkozva a táblát új másodfokú eljárásra utasította.

A tábla ebben a megismételt eljárásban a bizonyítás kiegészítését követően hirdette ki csütörtökön a döntését, amellyel a cselekmény minősítését tekintve részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet.

Ujvári Ákos, az eljáró tanács elnöke a több órás szóbeli indokolás során elmondta: alig akadt közvetlen bizonyíték a vádlott bűnösségére. Ilyen volt elsősorban az a tanú, aki a vádbeli cselekmény idején az orvost volt szeretője lakásának közelében látta, miközben ezt a vádlott kategorikusan tagadta. Ráadásul a szemtanú és a sértett egybehangzóan írta le a támadó külsejét.

Ezen túlmenően a tábla szerint a vádlott bűnösségét bizonyította, hogy alibije megdőlt.

Az orvos ugyanis védekezésként azt adta elő, hogy a vádbeli cselekmény idején munkahelyén, a kórházban tartózkodott bejáráson. A tábla szerint azonban nemcsak hiteltelen volt ez a verzió, de az is nyilvánvaló, hogy célja a ténylegesen megtörtént események leplezése volt.

Ujvári Ákos kiemelte, hogy a cselekmény elkövetőjének ismernie kellett a sértettet és alapos helyismerettel is kellett rendelkeznie a sértett otthonáról, a bejárati ajtón lévő hevederzár használatáról, mi több, az elkövetőnek még arra is volt gondja, hogy enni adjon a lakásban lévő kutyának.

A tanács elnöke kiemelte azt is, hogy számos, egymástól független közvetett bizonyíték támasztja alá a megvádolt személy bűnösségét, minden más lehetőség kizárható, és ítéleti bizonyossággal kimondható az orvos bűnössége.

Az indokolás szerint a vádlott cselekménye a testi sértés súlyosabban minősülő, életveszélyt okozó esetét valósította meg. Ugyanakkor közvetett életveszély okozásáról van szó, és a vádlott magatartása nem irányult az élet kioltására.

Mindazonáltal cselekménye súlyos egészségkárosodást, maradandó fogyatékosságot okozott, az égési sérülések különösen kegyetlenné teszik az elkövetés módját, ráadásul a cselekmény előre kitervelt és aljas indokból elkövetett. E mellett több kisebb súlyú cselekmény is a vádlott terhére róható.

A per sértettje, a volt barátnő (j2) a vádlott tárgyalásán 2018. február 22-én
Forrás: MTI Fotó | Fotós: Balogh Zoltán

A büntetés mértékét indokolva a tanács elnöke elmondta: a megállapított bűncselekményért a törvény szerint 2-től 12 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, az ügyészség a tételkeret felső határához közeli büntetést indítványozott.

A bíró a súlyosító körülmények között említette többek között, hogy a vádlott orvosi hivatását, szakmai tudását felhasználva követte el tettét, ezért is indokolt a 9 éves börtön mellett az orvosi tevékenységtől való végleges eltiltás.

Bár az ügyvéd védence szabadlábra helyezését kérte, a tábla a kilátásba helyezett büntetés súlyára tekintettel szökés veszélye miatt meghosszabbította a vádlott előzetes letartóztatását.

A másodfokú határozatot követően újságírók előtt a sértett és ügyvédje is arról beszélt, hogy immár a harmadik bíróság mondta ki a vádlott bűnösségét, egyre közelebb kerülnek az ügy helyes megítéléséhez, ami remélhetőleg majd a Kúrián következik be, amikor eshetőleges szándékkal elkövetett emberölés kísérletének minősítik majd az ügyet.

A sértett nő elmondta, hogy a tábla döntése már nem elsősorban neki szól, hanem a társadalomnak, mert ő már soha nem többé nem élhet ugyanolyan életet, mint a támadás előtt.

Borítókép: A 2013-ban volt barátnőjét lúggal leöntő és bántalmazó orvos a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermében 2018. február 22-én

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában