megújul

2018.05.29. 14:50

Kikotorják a Boros-Dráva és a Boros-tó medrét Baranyában

A lerakódott iszap eltávolításától javulhat a vízminőség, a jövőben a turizmust is fejlesztenék.

Több mint 170 millió forint európai uniós forrásból kotorják a Dél-Baranyában található Boros-Dráva és Boros-tó medrét – közölte a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A lerakódott iszap eltávolításától és a vízfelület növekedésétől a vízminőség javulását várják a szakemberek, a munkálatok legkésőbb 2019 márciusáig befejeződnek. A hordalékot az ormánsági Oldhoz közeli két, korábbi anyagnyerő hely területén helyezik majd el.

Az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program keretében megvalósuló projekt további célja a horgászturizmus fejlesztése és a térség turisztikai vonzerejének növelése. Tizenegy új stég építését tervezik a rossz állapotú régiek helyén, és őshonos halfajokat is telepítenek a Boros-Drávába.

A jelenlegi projekt keretében a felhalmozódott hordalék körülbelül felének eltávolítása finanszírozható, másik felét egy következő pályázat keretében tervezik elvégezni a szakemberek. A programban a horvátországi partnerek mellett a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság veszt részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában