a krími választások miatt

2019.09.08. 14:23

Kijev a nemzetközi nyomás növelését sürgeti Oroszországra

A külügyminisztérium szerint a választásokat törvénytelenül rendezték meg az Oroszország által 2014-ben annektált félszigeten.

A kijevi külügyminisztérium felszólította Ukrajna nemzetközi partnereit, hogy növeljék a nyomást Oroszországra a Krím félszigeten vasárnap tartott helyhatósági választások miatt.

„A nemzetközi jog Moszkva általi újabb megsértése azt bizonyítja, hogy nem elég fenntartani, hanem erősíteni kell az Oroszországra gyakorolt nemzetközi politikai és gazdasági nyomást Ukrajna területi integritásának helyreállítása érdekében, beleértve a Krím megszállása miatt hozott korlátozó intézkedéseket” – hangoztatta a tárca vasárnap kiadott közleményében.

Kijev arra figyelmeztetett, hogy a szankciós nyomás enyhítésére irányuló bármely lépés, az úgynevezett „normalizálás és párbeszéd”, mint például az orosz küldöttség munkavégzésének feltétel nélküli teljes helyreállítása az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében, csak megerősíti a megszálló államot büntethetetlenségének hitében és újabb jogsértések elkövetésére ösztönzi.

A külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városa ideiglenesen megszállt területei Ukrajnának, amelyeknek jogi rendszerét a nemzetközi humanitárius jog határozza meg. Ebben az esetben a megszálló állam egyik legfontosabb feladata a szuverén állam, azaz Ukrajna nemzeti jogszabályainak betartása. Hozzátette, hogy az úgynevezett „helyi választások” Ukrajna alkotmányának és törvényeinek, valamint a nemzetközi jog alapvető normáinak és alapelveinek súlyos megsértését jelentik.

A tárca hangsúlyozta, hogy a törvénytelen szavazás eredményeinek nem lesznek jogi következményei, sem Ukrajna, sem a nemzetközi közösség nem ismeri el majd azokat, továbbá a választás megszervezésében és lefolytatásában részt vevőket felelősségre vonás terheli az ukrán jogszabályoknak megfelelően.

Oroszországban vasárnap 16 régió vezetőjét, 13 regionális törvényhozás képviselőit, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőit és 3 központ vezetőjét választják meg. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartanak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeznek.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közlése szerint a krími parlament, illetve helyi települési tanácsok tagjait választják meg az Ukrajnától 2014-ben Oroszország által önkényesen elcsatolt félszigeten.

A Krím területén illetékes ukrán ügyészség felszólította a félsziget lakosait, hogy ne vegyenek részt a választáson, inkább jelentsenek az ukrán hatóságoknak minden tudomásukra jutó információt a voksolás szervezéséről és menetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában